KWF stopt collecte in Valkenswaard: vrijwilligers bijna niet meer te vinden.

04-07-2021 10:50


Auteur: Ad de Koning - ed.nl/valkenswaard-waalreEen beeld van de editie 2018 van de Samenloop voor Hoop in Valkenswaard.

Een beeld van de editie 2018 van de Samenloop voor Hoop in Valkenswaard. 

Archieffoto DCI Media.


VALKENSWAARD -Inwoners van Valkenswaard hoeven geen collectanten van KWF Kankerbestrijding meer aan de deur te verwachten. De plaatselijke KWF-afdeling heeft besloten haar activiteiten na 40 jaar te beëindigen.


Volgens het bestuur van de afdeling Valkenswaard zijn er meerdere redenen die tot het rigoureuze besluit hebben geleid. Zo wordt het ook in Valkenswaard steeds moeilijker om nog vrijwilligers te vinden, zowel collectanten als wijkhoofden. Ter illustratie: alleen al dit jaar hebben zes van de twintig wijkhoofden aangegeven ermee te stoppen, zonder dat er opvolgers beschikbaar zijn.


Voldoende vertrouwen:


De tweede reden is de verdergaande digitalisering. De mogelijkheid om contant geld te geven, is na dit jaar voorbij. Daarmee verdwijnt ook de traditionele collectebus. De digitale opties die KWF biedt om te collecteren, gaan onder meer via collectebord met een QR-code en via Whatsapp. Volgens het Valkenswaardse bestuur is een veel gestelde vraag  'of er voldoende vertrouwen is voor de digitale collecte en of een collecte nog van deze tijd is'. 


Het Valkenswaardse besluit staat niet op zichzelf. Steeds meer goede doelen worstelen op lokaal niveau met zowel het vinden van vrijwilligers als de digitalisering. Hoeveel lokale afdelingen van het KWF Valkenswaard zijn voorgegaan, kon een woordvoerder dit weekend nog niet zeggen.


Samenloop voor Hoop:


Voor de Valkenswaardse editie van de Samenloop voor Hoop, die sinds 2009 elke drie jaar werd georganiseerd, valt het doek overigens nog niet helemaal. Een groep vrijwilligers onderzoekt of het Valkenswaardse wandelevenement onder een andere vlag toch voortgezet kan worden. In Son en Breugel besloten ze al eerder dat ook te doen. Daar heet het evenement voortaan Son en Breugel Samen Sterker.


Eerder dit jaar maakte het KWF bekend met de Samenloop voor Hoop te stoppen, vooral als gevolg van de coronacrisis. De 265 editities die landelijk zijn gehouden, hebben het fonds een totaalbedrag van 25 miljoen euro opgeleverd.
Bron: www.ed.nl