Lego-bouwset van protontherapiecentrum maakt kinderen rustiger tijdens kankerbehandeling.

21-05-2021 17:28Auteur: Redactie - hln.be/medischUZ Leuven

Foto: UZ Leuven.In het protontherapiecentrum PARTICLE in UZ Leuven krijgen kinderen die een behandeling met protontherapie ondergaan, een bouwpakket met blokjes van Lego. De kinderen bouwen de machine, de behandelingsruimte en de verschillende facetten van hun behandeling na, en dat maakt hen rustiger tijdens de behandeling zelf. Protontherapie wordt voornamelijk gebruikt voor de behandeling van patiënten met kanker.


Door de volledige setting na te bouwen, weten de kinderen beter wat hen te wachten staat en raken ze vertrouwd met de verschillende stappen van hun behandeling. Daarnaast is de bouwset een leuke en toegankelijke manier om aan familie of vriendjes op school uit te leggen wat er in het ziekenhuis met hen zal gebeuren.


"De aantrekking van Lego-bouwblokjes is van alle tijden. Met dit setje bouwen de kinderen een authentiek model van de IBA-bestralings­toestellen na", vertelt professor Tom Depuydt, medisch stralingsfysicus in UZ Leuven en bezieler van het project. "Het is belangrijk dat de kinderen rustig blijven tijdens de bestraling, om de behandeling zo nauwkeurig mogelijk te kunnen uitvoeren. Als ze minder angstig zijn omdat ze weten wat er gaat gebeuren, is er ook minder anesthesie nodig."


"De bouwset zal voor mij een levenslange herinnering zijn", zegt de 12-jarige Ella, patiënt van het protontherapiecentrum. "Ik vond het heel leuk om te maken, zo ging de tijd in het ziekenhuis wat sneller voorbij. En mijn familie heeft zo kunnen zien waar ik zes weken lang elke dag naartoe ging. Mijn papa was stiekem een beetje jaloers op mijn setje met Lego-stenen."Protontherapie UZ Leuven Lego

Protontherapie UZ Leuven Lego.

UZ Leuven.

Bron: www.hln.be