Lego Master Jan Pennings (31) overleden: creatieveling met steentjes en spuitverf.

10-07-2021 17:56
Jan Pennings (op de voorgrond) van stichting Tunnel Vision Boxtel maakten in opdracht van het team van 'Boxtel - 2020 in 366 verhalen' een graffitikunstwerk. Het fraaie resultaat is te zien in de verhalenbundel die begin 2021 verschijnt.

Foto: Peter de Koning.

Bij menig Boxtelaar stond hij sinds vorig jaar vooral bekend als de Lego Master. Een titel die hij in 2020 kreeg na het winnen van het gelijknamige televisieprogramma op RTL 4. Maar Jan Pennings was meer dan alleen verzot op bouwsteentjes, zo was hij ook een van de drijvende krachten achter stichting Tunnel Vision en maakte hij graffiti-tags. Pennings overleed donderdagnacht na een lang gevecht tegen een hersentumor. Hij is 31 jaar geworden.


Op zijn 22e werd de tumor bij Pennings ontdekt en sinds dat moment stond zijn leven op zijn kop. Door de behandelingen kon hij niet meer werken en vulde hij zijn dagen met zijn favoriete hobby's: Lego en graffiti. 


In 2017 richtte hij samen met zijn vrienden Paul Jongsma en Mitch Koningstein stichting Tunnel Vision op met als doel om Boxtel mooier en kleurrijker te maken. Het drietal organiseerde jaarlijks een festival voor graffiti-kunstenaars bij het Duits Lijntje onder de snelweg A2. Naarmate hun werk bekender werd, kwamen ook de aanvragen om de 'saaie' delen van Boxtel op te vrolijken met hun tags. Zo werkte Pennings mee aan de schildering in de Passage Riche, voorzag hij de twee onlangs geplaatste Europasaurussen op de rotonde Dukaat van hun kleur en werden de garageboxen bij Hoogheem opgefleurd met dieren. 


TALENT:


In al deze projecten kon Pennings zijn creativiteit kwijt, maar hij was dus niet alleen handig met een spuitbus. Lego was zijn grote passie, al was dat voor de buitenwereld niet zo bekend. Pas toen de jonge Boxtelaar in de eerste aflevering van Lego Masters verscheen, samen met zijn goede vriendin (tevens zijn ex) Lola Nouwens, ook uit Boxtel, kon hij zijn talent met iedereen delen. De twee veroverden al snel de harten van menig Boxtelaar en ook na het programma kwam Pennings regelmatig opdraven voor Lego-gerelateerde activiteiten. Hij was onlangs zelfs nog op tv te zien in een uitzending van Lego Masters junior, waar hij en Nouwens tips gaven aan de jonge deelnemers. 


Het bouwen met Lego zat er bij Pennings al van kind af aan in. Toen hij een relatie kreeg met Nouwens, schaamde hij zich er zelfs een beetje voor, liet hij zich ontvallen tijdens een interview met deze krant in het voorjaar van 2020. ,,Als ik weer een doosje ging kopen, liet ik het in de winkel altijd als cadeautje inpakken. Dan leek het net alsof het niet voor mezelf was", vertelde hij toen. Dat vond Nouwens onzin, want ook zij zag hoe creatief haar vriend was, vooral omdat hij alles uit het hoofd maakte, zonder boekje. 


SOLLICITATIE:


In 2013 solliciteerde de Boxtelaar zelfs nog op een functie als ontwerper op het hoofdkantoor van Lego in Denemarken. Het was een droom om de hele dag bezig te zijn met de bekende steentjes. Zijn gezondheid liet het toen echter niet toe om naar het buitenland te vertrekken. Vorig jaar voelde hij zich een stuk beter en na zijn winst van Lego Masters zag hij dan ook zijn kans schoon om weer in contact te treden met het hoofdkantoor.


Het heeft echter niet zover mogen komen. In de nacht van donderdag op vrijdag overleed de jonge Boxtelaar. Zijn familie heeft gevraagd om rust en privacy om dit verlies te verwerken. Pennings' legomaatje Nouwens reageert op haar Facebookpagina dat zij 'intens verdrietig' is. ,,Ik ben ongelooflijk dankbaar voor zijn aanstekelijke levenslust, oneindige creativiteit en onverwoestbaar optimisme. Voor zijn vriendschap en liefdevolle zorgzaamheid. Voor zijn rare humor en hysterische lach, maar bovenal ben ik ongelooflijk droevig."Afbeelding

OP DE FOTO: Jan Pennings van stichting Tunnel Vision Boxtel maakte vorig jaar in opdracht van het redactieteam van het boek 'Boxtel - 2020 in 366 verhalen' een graffitikunstwerk op de wanden van het tunneltje van het Duits Lijntje onder de A2.

Foto: Peter de Koning.
Bron: www.brabantscentrum.nl/nieuws/algemeen