Leiden gaat gratis zonnebrandcrème aanbieden.

12-07-2023 18:06

 

 

 

Auteur: Marleen Hogendoorn - sleutelstad.nl

 

 

 

Een zonnebrandpaal elders in het land

Een zonnebrandpaal geeft zonnebrandcrème en geeft ook aan of de zon op dat moment te fel is. 

Foto: Zorg & Zekerheid.

 
 
 
 
 
 
 
De gemeente Leiden is van plan een pilot te starten waarbij gratis zonnebrandcrème aan wordt geboden. Het gaat om twee plekken in de stad. Op de Singelparkroute en bij Sportpark De Vliet. Dat blijkt uit antwoorden van het Leidse college op vragen van D66-raadslid Julia de Groot.
 

Vorig jaar stelde D66 vragen over de preventie van huidkanker. Ondertussen is er een Kankeratlas gepubliceerd die de impact van verschillende soorten kanker per regio in kaart brengt. In Nederland krijgt twintig procent van de bevolking huidkanker en in de Leidse regio is dit bovengemiddeld hoog. Zo is het risico in de Mors op huidkanker 27 procent hoger dan in de rest van ons land. De belangrijkste oorzaak van huidkanker is overmatige blootstelling aan UV-straling afkomstig van de zon of zonnebank. Experts adviseren mensen de schaduw op te zoeken en te smeren met zonnebrandcrème. D66 vindt het een taak van de gemeente om deze crème aan te bieden.

 

En dat kan bijvoorbeeld middels zonnebrandpalen. In Katwijk zijn deze palen al te vinden. Je kunt er terecht voor zonnebrandcrème en ze geven ook aan of de zon op dat moment te fel is. Het college wil het project samen met Zorg & Zekerheid oppakken.