Leukemiepatiënt Romy (5) is voor één dag prinses.

09-12-2021 16:52De 5-jarige Romy als prinses.

De 5-jarige Romy als prinses.

Eigen foto.

DOORNENBURG - De 5-jarige Romy kreeg een jaar geleden de diagnose leukemie. Met hulp van wensvervuller Birgit van Make-A-Wish was ze voor één dag een prinses op het kasteel in Doornenburg en vergat ze even dat ze ziek was. "Haar glimlach stond van oor tot oor."


Elke dag horen gemiddeld vier gezinnen in Nederland dat hun kind ernstig, soms zelfs levensbedreigend ziek is. Wat volgt zijn maanden, jaren die volledig in het teken staan van ziekenhuizen, bezoeken aan artsen en niet weten wat de toekomst brengt. Een wereld van angst en onzekerheid.


Make-A-Wish Nederland wil deze kinderen een dag bezorgen waarbij ze even niet stilstaan bij het ziek zijn. Dit doen ze door de allerliefste wens van deze kinderen in vervulling te laten gaan, een reis naar deze ultieme ervaring. En dat wordt gedaan met behulp van vrijwilligers.


Zo heeft vrijwilliger Birgit de wens van de 5 jaar oude Romy mogen vervullen. "Romy heeft leukemie, een jaar geleden werd de diagnose gesteld. Ze heeft in het Prinses Maxima Ziekenhuis gelegen en is langzaam aan het opkrabbelen."


'Je bent bang, bang dat ze dood gaat'


"Als je te horen krijgt dat je kind zo ziek is, wordt de vloer letterlijk onder je vandaan getrokken. Je hebt geen houvast meer. Je bent de totale controle kwijt over je leven en je gezin. Je bent bang, bang dat ze doodgaat", zo vertellen de ouders van Romy.


"Toen het telefoontje kwam van Birgit was dat heel fijn, het was een fijn en warm gesprek. Ze vertelde ons dat ze iets wilde organiseren voor Romy zodat zij weer even het 5-jarige meisje kan zijn dat niet ziek is. Toen was ik even sprakeloos."


Unicorn prinses:


Birgit ging aan de slag met de wensvervulling van Romy; voor een dag een echte 'unicorn' prinses zijn. "Dan denk je natuurlijk aan een heel mooi kasteel, met een mooie koets ervoor. We hebben een echte sprookjeskoets geregeld voor haar met unicorn paarden en een echte unicorn prinses."


De Tekst gaat verder onder de Foto:Een koets bij kasteel Doornenburg.

Een koets bij kasteel Doornenburg.

Foto: Omroep Gelderland.

De positieve energie die het toeleven naar de wensvervulling kinderen en hun omgeving geeft, is precies wat nodig is om met de ziekte om te kunnen gaan. Positieve ervaringen kunnen de negatieve namelijk overstijgen. Drie positieve emoties blijken net zo sterk te zijn als één negatieve.


Een glimlach van oor tot oor:


Zowel Romy als haar familie vond de dag met alle verrassingen een groot feest. "Ik heb mijn kind gelukkig gezien", vertelt haar moeder. "Die glimlach stond van oor tot oor tot ze er kaakpijn van kreeg, denk ik. Op het moment dat je kind geniet en ontspant, dan weet je daar zelf ook genoegdoening uit te halen. Dan vind je weer kracht en strijdlust om hoopvol de toekomst tegemoet te gaan."


Om dit onmisbare werk te doen is Make-a-Wish afhankelijk van vrijwilligers zoals Birgit. Vanavond doen zij in het tv-programma Gelderland Helpt een oproep voor vrijwilligers.Voor de 2 Video's van dit Artikel klik hier
Bron: www.gld.nl