Levensloop helpt ook Vechters in ontwikkelingslanden.

14-06-2018 17:05


3 % van alle Levensloopopbrengsten gaat naar the American Cancer Society (ACS), eigenaar van het concept Relay for Life. Daar wordt het, samen met de bijdragen van alle andere 28 Levenslooplanden, gebruikt in het "Global Health Programma". Dat geld wordt heel goed besteed voor kankerbestrijding wereldwijd. Benieuwd waar dat geld onder andere naartoe gaat? Hier vind je twee voorbeelden:


Kenyatta National Hospital Hope Hostel:

Als Levensloper loop of wandel je met plezier enkele rondjes, pakweg 5 km. Maar wat als je ettelijke tientallen of zelfs honderden kilometers moet afleggen om je kankerbehandeling te kunnen krijgen? Dat is de barre realiteit in Kenya. Daar staat slechts 1 ziekenhuis waar mensen behandeld kunnen worden voor kanker, het Kenyatta National Hospital, en dit in een land met meer dan 48 miljoen inwoners. Tot overmaat van ramp hebben patiënten vaak ook geen verblijfplaats wanneer ze zich laten verzorgen in de hoofdstad. Het zal dus niet verbazen dat kanker de op twee na grootste doodsoorzaak is bij Kenyanen. Gelukkig heeft het ziekenhuis in Nairobi dankzij uw hulp en de hulp van ACS een hostel kunnen bouwen, het Hope Hostel, waar patiënten kunnen verblijven terwijl ze behandeld worden.


Het hostel zal:


  • Jaarlijks meer dan duizend kankerpatiënten onderdak bieden;
  • Gratis huisvesting, en daarbij inbegrepen ziekenhuisdiensten, zoals palliatieve zorg, stomaverzorging, ... verlenen;
  • Informatie en middelen verschaffen aan patiënten en zorgverleners in het on-site hulpcentrum;
  • Een plaats bieden waar patiënten overdag kunnen rusten.


Meer info:

https://www.cancer.org/health-care-professionals/our-global-health-work/kenyatta-national-hospital-hope-hostel.htmlPfizer en Cipla bieden betaalbare behandelingen aan aan 6 Afrikaanse landen:

Maar in of nabij een ziekenhuis kunnen verblijven, is uiteraard niet genoeg. Je moet ook de middelen krijgen om behandeld te worden. Kankerbehandeling is vaak een erg dure zaak. Daarom werkt het ACS samen met twee grote farmaceuticabedrijven, Pfizer en Cipla, om de behandeling betaalbaar te houden voor de getroffen Afrikanen. Zij zullen geneesmiddelen aan iets hoger dan hun productiekost (en sommige geneesmiddelen zelfs gratis) aanbieden.


En daar houdt het niet op. Amerikaanse oncologen zullen ook de complexe handleidingen, waarin beschreven wordt hoe kanker dient bestreden te worden, vergemakkelijken en aanpassen aan de beschikbare apparatuur in een doorsnee Afrikaans ziekenhuis. Ook zullen IBM-programmeurs deze richtlijnen omzetten in een handige online tool die elke oncoloog met een internetverbinding kan raadplegen.


Meer info:

https://www.nytimes.com/2017/10/07/health/africa-cancer-drugs.html


Zo zie je maar: samen met alle andere Levenslooplanden kunnen we ons steentje bijdragen aan de globale strijd tegen kanker.
Bron: www.levensloop.be