Liga tegen Kanker te België klaagt aanwezigheid van tabak in Franse films aan.

26-05-2021 17:54Auteur: TVdB - hln.be/buitenland
De Franse acteurs Jean Dujardin en Hervé Pierre in de film 'J'accuse'.

De Franse acteurs Jean Dujardin en Hervé Pierre in de film 'J'accuse'. 

De Franse Liga tegen Kanker klaagt de prominente aanwezigheid van tabak in Franse films aan. Dat blijkt uit een recent onderzoek van meer dan 150 films. De Liga toont aan dat bijna 91 procent van de Franse films tussen 2015 en 2019 een of meerdere scènes bevat waarin tabak voorkomt. Dat percentage moet volgens de stichting naar beneden.


Het onderzoek werd uitgevoerd naar aanleiding van de Werelddag zonder tabak op 31 mei 2021.


"Tabak blijft bijna alomtegenwoordig in Franse films. Tussen 2015 en 2019 bevatte 90,7 procent van de films een scène of een object dat in verband staat met tabak. Dat kan gaan om mensen die aan het roken zijn, de aanwezigheid van een asbak, sigaretten die in beeld komen, personages die over tabak spreken, ...", aldus de Liga. 


Gemiddeld zouden scènes in relatie met tabak 2,6 minuten van de schermtijd innemen, wat overeenkomt met zes reclamespotjes. Bovendien zouden er vaak mensen getoond worden die binnen roken, in cafés, op restaurant of op het werk. In het echte leven is het daarentegen verboden in Frankrijk om op publieke plaatsen binnen te roken. 


Volgens de Liga is het niet de bedoeling om de filmmakers aan de schandpaal te nagelen, maar toch roepen ze op om de exploitatie van tabak op het grote scherm te stoppen. 
Bron: www.hln.be