Linda Hakeboom over 'rotbeslissing' rondom haaruitval: 'Heb liggen huilen in het ziekenhuis'.

04-01-2021 16:23


Auteur: Ellen Hensbergen - linda.nl/nieuws/interview

Documentairemaker Linda Hakeboom (35) is gediagnosticeerd met borstkanker. In 'Linda's kankerverhaal' deelt ze haar ervaringen met je door middel van tweewekelijkse vlogs.


Vijf vlogs zijn al te bekijken op LINDA.nl/kankerverhaal. Deze week geeft Linda een geschreven update, de volgende vlog is te zien op donderdag 7 januari 2021.


Dubbele chemo:

Omdat Linda twee weken lang geen chemo kreeg wegens een tekort aan witte bloedlichaampjes, kreeg ze vorige week een dubbele dosis. "Ik had verwacht dat ik de hele kerst plat op de bank zou liggen en finaal af zou zijn, maar het viel mee. Ik kon gewoon spelletjes meespelen. Ik denk dat die pauze me ook wat heeft aangesterkt."


Linda heeft dus een onverwacht goede week achter de rug. Ook omdat het eerste deel van haar documentaire over beautygoeroe NikkieTutorials maandag in première ging. Een project waar ze jaren aan heeft gewerkt, ook de afgelopen maanden nog. Linda: "Het is heel leuk om in deze tijd zo'n docu uit te brengen, even iets anders dan alleen maar kanker. Er was nu geen groot feest, ik heb lekker met m'n bordje op schoot gekeken hoe het online kwam. Net even anders, maar ik ben blij dat ik het zo kon meemaken."


Haaruitval:

Wat wél pittig was, was de keuze om te stoppen met de koelkap tijdens de chemo. Deze gaat in sommige gevallen haaruitval tegen, maar Linda heeft nu besloten dat dit een te zware investering is. "Mijn haar begon zó dun te worden, ik dacht: who am I kidding? Toen ook de verpleegkundige zei dat het alleen maar zwaarder zou worden, besloot ik de pleister er vanaf te trekken. Dan maar stoppen."


"Het was een rotbeslissing, ik heb wel even in m'n eentje liggen huilen in het ziekenhuis. Sinds deze week ben ik aan het experimenteren met pruiken en ik had gedacht dat dit ook heel emotioneel zou zijn, maar het voelt juist als een nieuw begin. Ik vond het hartstikke leuk en voelde me weer even mezelf."


"Voor het eerst in mijn leven kan ik experimenteren met kapsels en kleuren. Ik heb een lange bruine pruik die lijkt op mijn eigen haar, maar ook een korte pruik in een roze tint. Dat zou ik zelf niet zo snel verven, maar zo? Ik vind het lachen."


Pruik:

Linda gaat nu niet standaard bepruikt door het leven. Het is namelijk nog best een gedoe: "Ik heb het wel echt omarmd, maar het zit natuurlijk niet zo lekker als je eigen haar. Ook het opzetten kost energie. Ik doe het vooral op dagen waarop ik me goed voel en daar zin in heb."


Voor haar pruik heeft Linda een aantal speciaalzaken bezocht. Een bijzondere ervaring, vertelt ze.


"Het waren stuk voor stuk winkels waar mensen werken die heel goed begrijpen hoe emotioneel zo'n proces is voor iemand. Ik had echt geluk met Marieke van Ugeka. Zij is een ongelooflijk tof en lief mens, met eindeloos veel geduld. Ik mocht van haar alles op- en afzetten, ze begeleidde me overal bij. Dat is ontzettend waardevol op zo'n moment."Voor de Video van dit Artikel klik hierBron: www.linda.nl