Live-show ‘Sta op tegen kanker’ in juni 2020 vanuit Gorinchem, ondanks hoge kosten.

24-01-2020 19:03


Auteur: Anja Broeken - ad.nl/rivierenland.



 

In het centrum van Den Bosch werd vorig jaar een lint gevormd door honderden mensen. De actie wass onderdeel van de tv-show 'Nederland staat op tegen kanker'. Ook in Gorinchem komt zo'n lint.

Foto: Marc Bolsius.




Gorinchem wordt het decor voor de landelijke live-show 'Nederland staat op tegen kanker' op woensdag 10 juni 2020. Een meerderheid van de raad besloot donderdagavond om haar medewerking te verlenen. Ook al kost dat de stad mogelijk een kleine 300.000 euro.

Producent I Care Producties benaderde Gorinchem in december met de vraag om mee te werken aan de televisieshow die KWF Kankerbestrijding aan nieuwe sponsoren en donaties moet helpen. Die medewerking vraagt om een investering van 80.000 euro én hulp die met gesloten beurs kan worden geleverd.

Burgemeester Reinie Melissant liet doorrekenen wat die meerkosten precies zouden zijn. Daardoor ligt er een te verwachte rekening van bijna drie ton. Mogelijk wordt deze lager wanneer andere sponsoren zich melden. Zo niet, zijn de kosten voor de gemeente.


Uitdaging:

,,Het is een uitdaging voor college en ambtelijke organisatie om binnen het budget te blijven én om sponsoring te stimuleren vanuit bedrijven en andere organisaties in de stad'', zo stelt Jack Oostrum, (PvdA).  ,,Maar het is ook een mooie kans om als stad en haar inwoners weer eens ergens samen voor te gaan.'' Een argument dat andere voorstanders ook aanvoerden.


Renate van Maaren van Fractie Van Maaren is ook voor, maar wel kritisch. ,,Eigenlijk is het van de zotte dat we zoveel geld gaan uitgeven'', reageerde Van Maaren. ,,Eerst geef je als college aan dat je de komende jaren flink op stadspromotie wilt bezuinigen. En nu gebruikt datzelfde college het argument 'mooie stadspromotie' voor een avondje televisie. We hopen dat er opnieuw wordt nagedacht over die eerdere bezuiniging.''


Maatje te groot:

Jaap Wientjes van de VVD is de enige van zijn partij die de te verwachte rekening juist reden vindt om nee te zeggen.,,Ik denk dat een live-show 'Sta op tegen kanker' een maatje te groot is voor een stad als Gorinchem.' Ook SP, ChristenUnie/SGP en D66 zijn geen voorstander door de hoge kosten die de komst van het KWF met zich meebrengt. 



Prima dat er een live show komt die donateurs werft, maar verdeel de kosten dan wat eerlijker

Ilhan Tekir (D66)



Ilhan Tekir (D66): ,, Prima dat er een live show komt die donateurs werft, maar verdeel de kosten dan wat eerlijker. Want met drie ton aan gemeenschapsgeld kunnen de 240 gasten en medewerkers van de show bijvoorbeeld gratis hun auto parkeren en hun reiskosten, ook die betalen wij uit die pot.'' 


,,Wij vinden dat organisaties die een appel doen op het innerlijke en daarmee het vraagstuk terugbrengen tot een gewetensvraag, een duidelijk signaal moeten krijgen. Het gaat hier dus niet om een gewetensvraag maar om de vraag waaraan we gemeenschapsgeld willen besteden. Een ex-kankerpatiënt uit de stad appte me: 'Sta niet op, blijf zitten en denk na wat je met drie ton kunt doen'.''



Bron: www.ad.nl