Lopen West-Vlamingen meer risico op prostaatkanker? Uroloog Wouter Marchand: “Door een verhoogd bewustzijn wordt er vaker getest”.

21-04-2023 18:59

 

 

Auteur: Sam Vanacker - hln.be/tielt

 

 

Volgens uroloog Wouter Marchand is het grote aantal diagnoses in West-Vlaanderen vooral te wijten aan het feit dat er meer getest wordt.

Volgens uroloog Wouter Marchand is het grote aantal diagnoses in West-Vlaanderen vooral te wijten aan het feit dat er meer getest wordt. 

Foto: ThinkStock / SAZ.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Volgens de pas gepubliceerde ‘kankeratlas’ van wetenschappelijk tijdschrift EOS komt er in de provincie West-Vlaanderen opvallend meer prostaatkanker voor dan elders in ons land. In West-Vlaanderen zou de kanker zelfs tot 30 procent vaker vastgesteld worden dan in Luik. Hoe komt dat?
 
 
Elk jaar krijgen 70.000 mensen in ons land te horen dat ze kanker hebben. Prostaat-, borst-, long- en dikkedarmkanker zijn de meest voorkomende. Sinds 2004 verzamelt de Stichting Kankerregister alle nieuwe kankerdiagnoses in ons land om die te verwerken tot ‘incidentiekaartjes’. Voor elk type kanker is zo te zien waar de diagnose in ons land meer of minder gesteld wordt. Opvallende vaststelling van wetenschapsmagazine EOS is dat vooral de West-Vlaamse mannen te horen krijgen dat ze prostaatkanker hebben, tot zelf dertig procent meer dan hun Luikse tegenhangers.
 

Nog uit de cijfers blijkt dat er aan de andere kant van de taalgrens wel vaker long- en leverkanker vastgesteld wordt. Volgens EOS zou dat te wijten zijn aan het industriële verleden van steden als Luik en Charleroi, terwijl ook de sociaal-economische achtergrond daarbij een rol speelt. Voor de cijfers in West-Vlaanderen is een verklaring minder evident. Dat de kustregio een oudere bevolking heeft, maakt in elk geval niets uit, want de gegevens zijn gecorrigeerd om de leeftijdsverschillen op te vangen tussen de verschillende provincies.

 

 

Geen taboe:


We legden ons oor te luister bij uroloog Wouter Marchand van het Sint-Andriesziekenhuis in Tielt en verbonden aan het TRIaz-ziekenhuisnetwerk (een samenwerkingsverband tussen het Sint-Andriesziekenhuis, AZ Delta en Jan Yperman). “In West-Vlaanderen is er al langer een verhoogd bewustzijn rond prostaatkanker, waardoor de mensen beter geïnformeerd zijn en er ook vaker getest wordt”, legt de uroloog uit. “Waar prostaatkanker vroeger geassocieerd werd met incontinentie en erectiestoornissen, speelt dat taboe nu minder vaak een rol.”

 

 

 

Uroloog Wouter Marchand aan de bedieningsconsole van de nieuwe operatierobot in Tielt.

Uroloog Wouter Marchand aan de bedieningsconsole van de nieuwe operatierobot in Tielt. 

Foto: Sam Vanacker.

 
 
 
 
 
 
 

Vroegtijdige diagnoses:


Volgens Marchand betekenen de cijfers niet dat West-Vlaamse mannen ook effectief meer kans hebben om te overlijden aan prostaatkanker. “Ik geloof niet dat er in West-Vlaanderen een omgevingsfactor is die het voorkomen van prostaatkanker verhoogt. Er zijn misschien meer diagnoses, maar niet elke diagnose is levensbedreigend. Net door het vroegtijdige testen zijn we er vaak vroeg genoeg bij, waardoor we bij lage PSA-waardes (de hoeveelheid prostaatspecifiek antigeen in het bloed, nvdr) zelfs nog een afwachtende houding kunnen aannemen. Een operatie of bestraling is dus meestal niet onmiddellijk nodig als prostaatkanker wordt ontdekt. En dankzij de evoluties in robotchirurgie (het ziekenhuis nam onlangs een nieuwe operatierobot van 2 miljoen euro in gebruik, nvdr) kunnen we bovendien minimaal invasieve ingrepen uitvoeren.”
 
 
 
 
 
 
Bron: www.hln.be