LUMC gebruikt ultrageluid voor toediening hersenmedicijnen.

16-03-2022 15:40

 

 

Auteur: Wilfred Simons - leidschdagblad.nl

 

LEIDEN.

 

FUS werkt in een MRI-scanner.

Archieffoto Hielco Kuipers.

 

 

 

 

Ultrageluid kan een oplossing zijn voor patiënten met een kwaadaardige hersentumor. De Focus-Ultrasound Technologie (FUS) is mogelijk in staat om de bloed-breinbarrière doorlaatbaar te maken voor kankermedicijnen die in de hersenen effectief zijn.

 

De bloed-breinbarrière is een orgaan dat voedsel transporteert van het lichaam naar de hersenen. Het orgaan dient er ook voor om te voorkomen dat gevaarlijke stoffen de hersenen bereiken, maar houdt daardoor ook medicijnen tegen.

 

De barrière bemoeilijkt de bestrijding van veel hersenaandoeningen. Alleen operatief is het nu mogelijk om kankermedicijnen voor hersentumoren toe te dienen. FUS is een methode die met gerichte geluidstrillingen en microbelletjes in het bloed de bloedvaten in de bloed-breinbarrière ’opent’, waarna de gewenste medicijnen kunnen passeren. Uit eerder onderzoek in Canada en de Verenigde Staten is gebleken dat de techniek veilig is. Daar zijn al behandelstudies gaande. Samen met Prinses Máxima Centrum, UMC Utrecht en Amsterdam UMC gaat neuroloog Marike Broekman die studie nu ook hier uitvoeren.

 

Als eerste wordt de geluidsgolfbehandeling getest bij kinderen en volwassenen met een kwaadaardige hersen(stam)tumor. Daarnaast test het LUMC de technologie op veiligheid bij de ziekte van Alzheimer. Ook de ziekte van Parkinson en depressies zijn mogelijk met FUS beter te behandelen.

 

De eerste fase is het in gereedheid brengen van de apparatuur. Daarna worden patiënten behandeld met een bestaand medicijn, om te onderzoeken of FUS aan de verwachtingen voldoet. Het onderzoek duurt vier jaar.

 

 

Voor de video van dit Artikel klik hier