Lutetium-PSMA behandeling hoopvol voor prostaatkankerpatiënten die uitbehandeld zijn.

21-02-2023 18:53

 

 

 

 

 

 

Het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) startte twee jaar geleden als eerste ziekenhuis in Nederland de nieuwe Lutetium-PSMA therapie als vergoede zorg. Deze behandeling is bedoeld voor patiënten met uitgezaaide prostaatkanker voor wie geen andere werkzame behandeling meer mogelijk is, die nog in goede conditie zijn en waarbij de tumoren het PSMA-kenmerk hebben.

 

 

 

 

 

 

 

De afgelopen paar jaar zijn in het AVL al ruim 300 behandelingen met Lutetium-PSMA gegeven in meer dan 100 patiënten. Dit betrof zowel patiënten reeds onder behandeling in het AVL als patiënten uit andere ziekenhuizen die speciaal voor deze behandeling  werden verwezen naar het AVL. De resultaten van de behandeling zijn hoopvol: patiënten die de Lutetium-PSMA therapie krijgen leven gemiddeld langer en houden ook een betere kwaliteit van leven ten opzichte van patiënten die deze behandeling niet krijgen. De behandeling is doorgaans goed te verdragen zonder veel bijwerkingen. Er worden 4-6 injecties gegeven in de loop van enkele maanden. Deze injecties worden gegeven in dagbehandeling, in principe kunnen patiënten 6 uur na de injectie naar huis.

 

 

Uitbreiding capaciteit:


De Lutetium-PSMA behandeling was de afgelopen twee jaar nog beperkt beschikbaar in Nederland, waardoor nog niet iedereen geholpen kon worden. Het kost veel tijd en inspanningen om deze nieuwe behandeling op te starten. Inmiddels is in het Antoni van Leeuwenhoek de capaciteit van de verpleegafdeling, het laboratorium en scanners uitgebreid. Ten opzichte van vorig jaar is de capaciteit verdubbeld, zodat meer mannen geholpen kunnen worden. Patiënten die ervoor in aanmerking komen kunnen nu in principe binnen 4 weken na verwijzing worden behandeld. Het team van deskundigen om deze behandeling te begeleiden is er klaar voor.

 

 

 

 

 

Bron: www.avl.nl/nieuwsberichten