Lymfoedeem na borstkanker treft duizenden vrouwen in Nederland.

24-03-2022 18:12

 

 

Team Witte Vlinder.

Foto: Witte Vlinder.

 

 

 

 

Beschadiging en bestraling na borstkanker kunnen ertoe leiden dat het lymfestelsel niet meer optimaal functioneert. Zo ontwikkelen naar schatting 40.000 vrouwen, lymfoedeem als gevolg van de operatie. De Bratelle is de eerste werkzame beha voor vrouwen met borstoedeem na borstkanker. Door beweging wordt de vochtophoping weg gemasseerd. Bratelle zorgt voor verlichting, puur door de beha te dragen. Op 31 maart wordt bij Witte Vlinder Fysiotherapie, Witte Vlinderweg 72A2, 1521 PS Wormerveer, tussen 11:00-15:00 uur de werking van Bratelle gedemonstreerd. Iedereen is op inschrijving via info@bratelle.nl welkom.

 

Linda Spangenberg, oedeemtherapeut bij Witte Vlinder Fysiotherapie: “Om pijn bij oedeem te verlichten is bewegen belangrijk; door de aanspanning van spieren worden de lymfevaten gestimuleerd. Met de Bratelle beha gebeurt dat alleen al door de dagelijkse beweging. De verlichting die deze oplossing biedt is echt fantastisch. Als oedeemtherapeuten kunnen we tijdelijk verlichting geven, maar niet continue. Het lymfesysteem is kapot en blijft vollopen met vocht. We willen iedereen die hiermee te maken heeft, dit zelf  laten ervaren. Daarnaast is het voor veel vrouwen prettig andere ervaringsdeskundigen te spreken. Anneke, Anita en Mariëtte zijn alle drie ervaringsdeskundig en deze dag aanwezig.”

 

 

Werking Bratelle beha:

 

De Bratelle is ontwikkeld door en voor vrouwen die zelf borstkanker hebben gehad of ervaring met borstkanker hebben. De beha is een actief werkzame, comfortabele en vrouwelijke beha voor vrouwen met borstoedeem. De stof van de Bratelle beha heeft een verticale en een horizontale weving. Hierdoor worden bij het dragen van de beha de borsten en lymfeklieren licht gemasseerd. Dat zorgt voor vochtafdrijving in plaats van vochtophoping.

 

 

Ervaringsdeskundigen:

 

Ervaringsdeskundige en beha-ontwerpster Anita Schimmel: “Het is onzichtbaar leed. Voor de buitenwereld ben je genezen van borstkanker, maar je krijgt er vaak levenslang borstoedeem voor terug. De euforie van de genezing wil je niet wegdrukken, maar oedeem belemmert je in je bestaan en zorgt voor pijn bij elke stap. Ik kon geen mooie of goed werkende beha vinden. Daarbij vond ik het met mijn 52 jaar onverteerbaar dat ik misschien nog 30 jaar met pijn en pads in mijn beha rond moest lopen of van die afschuwelijke medisch ogende beha’s zou moeten dragen. Met het dragen van Bratelle weet ik dat iedere stap nu vocht afdrijft in plaats van pijn oplevert.”  

 

 

 

 

Bron: hwww.weekbladvoorouderamstel.nl