Lynn overwint leukemie.

12-09-2019 19:37


Auteur: Jordy van de Brug - hetcontact.nlLynn met in haar hand de mooiste kraal van de ketting, de bloem.

(Foto: Hein van Bakel)

SOMEREN - Het is de nachtmerrie van elke ouder. Je kind wordt ziek, zwaar ziek. Samen met Lynn (7) gingen ouders Maartje van den Elsen en Danny Verberne de strijd aan tegen kanker. Een verhaal vol vreugde en verdriet. Nu ruim twee jaar later is de strijd voorbij. Lynn heeft gewonnen!


Het is augustus 2017. Moeder Maartje van den Elsen en vader Danny Verberne gaan toch eens langs het ziekenhuis in Geldrop. Lynn heeft al een tijd last van wat 'vage' klachten. Niemand zoekt er nog iets achter. Enkele uren later stort de wereld van de ouders in. Lynn heeft leukemie.


Een ziekte die het bloedsysteem aantast. Bij leukemie is de aanmaak van witte bloedlichaampjes door het beenmerg grondig verstoord. Er worden grote hoeveelheden abnormale cellen aangemaakt, die het beenmerg overspoelen en zich vervolgens verspreiden in de bloedsomloop en het lymfesysteem. Lynn had toen al 93 procent kanker in haar beenmerg zitten. De volgende ochtend worden Lynn en haar ouders met een ambulance naar het ziekenhuis in Utrecht gebracht. Daar begint hun 2-jarige achtbaanrit van emoties. "Het was niet te bevatten. Nog voordat we er erg in hadden zit je in een proces van chemotherapieën en pillen slikken. Dat zie je voor je ogen gebeuren met Lynn. Dat is zo verschrikkelijk", zegt Maartje. "Je wordt de eerste maanden geleefd. Alle data van de chemo's zijn meteen bekend. Soms vier, vijf dagen in de week. Dus je blijft daar slapen en ga zo maar door. We hebben er heel veel voor opgegeven, maar daar denk je op dat moment natuurlijk niet aan", vult Danny aan.


Relativeren:

Lynn is op dat moment zeer jong. Te jong om te beseffen wat de ziekte doet, net te oud om het niet mee te krijgen wat er allemaal om haar heen gebeurt. Maartje: "Lynn heeft een heel goed vermogen om magisch te denken. Dat leerde ons extra relativeren in deze moeilijke tijd." In het ziekenhuis wordt de familie fantastisch opgevangen door het ziekenhuispersoneel. Danny: "Daar hebben we veel aan gehad. Ook organiseert het ziekenhuis 'borrels' waar ouders samenkomen om te praten over hun kinderen die ziek zijn. "Dat was heel confronterend en bevrijdend tegelijk, want je zit in hetzelfde schuitje, maar er waren ook kinderen bij met hele zware tumoren. Dat maakt het dan weer zo confronterend, want veel van die kinderen zijn overleden", zegt Maartje.


"Toen ik al die verhalen hoorde dacht ik gekscherend: 'Wij mogen ons gelukkig prijzen met

leukemie, hoe gek dat ook klinkt", vult Danny aan. De strijdlust is groot bij beide ouders. In de tussentijd gaat Lynn 'gewoon' naar school. Al moeten Maartje en Danny enorm alert zijn. Maartje: "De gehele weerstand was weg. Iedereen die maar symptomen had van een infectieziekte moest uit de buurt blijven. Dus echt normaal leven zat er niet in." 


'Je wordt de eerste maanden geleefd'


Blog:

Het is in de twee jaar niet alleen maar kommer en kwel. Lynn vermaakt zich in het ziekenhuis opperbest met haar eigen 'vlog'. De vlog is te zien op een speciale Facebookgroep 'Lynn Gaat Winnen! Deze groep wordt door Maartje in het leven geroepen nadat ze steeds meer vragen krijgt hoe het nou met Lynn is. "Het werd een blog/vlog waarin we alles konden laten zien. Van leuke tot hele verdrietige dingen, zoals de haaruitval, maar dat was de realiteit. Het voelde als een soort therapie om alles van ons af te schrijven", zegt Maartje. Op de blog is ook te zien dat het kleine broertje van Lynn, de 9 maanden oude Luke, zijn eerste stapjes zet. Danny: "Dat was apart. Luke hoorde zijn eerste stappen thuis te zetten. Nu deed hij dat in het ziekenhuis. Maar die zaken horen er naar verloop van tijd bij. Je staat niet stil bij het feit dat het niet zo hoort." Lynn zit dan al enkele maanden aan de zware medicijnen, hierdoor kan zij enkele maanden niet lopen. "Luke en Lynn zette op hetzelfde moment weer hun eerste stapjes. Een gekke gewaarwording", zegt Maartje. 


Ketting:

Waar weinig mensen weet van hebben is de 'KanjerKetting'. Een initiatief van de VOKK (Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker). Het is een ketting met kralen, waarvan elke kraal staat voor een handeling in het ziekenhuis. De ketting vertelt zo het verhaal van de afgelopen twee jaar, van chemo's tot aan pleisters trekken. "Zo heb je een documentatie van alles wat er zich heeft afgespeeld. Dat is ook een stukje verwerking", zegt Danny. De ketting van Lynn is maar liefst 8,4 meter lang en telt 437 kralen. De mooiste kraal werd 7 augustus aan de ketting bevestigd, de bloem. "Die kraal voelt als een bevrijding. Het betekent het einde van de behandeling. Je voelt je als familie dan ineens zo vrij. De kleine dingen in het leven zijn dan weer zo mooi. Lynn mocht vanwege de chemo's geen schepijs, nu lopen we weer zorgeloos de ijszaak in. Die kleine dingen voelen voor ons heel bijzonder", zegt Maartje. De familie pakt het 'normale' leven weer langzaam op. Om het kwartaal moet Lynn nog wel naar Utrecht om te worden gecheckt, maar het toekomstperspectief is zeer positief. "Lynn heeft gewonnen en dat telt!", aldus de trotse ouders.


Voor meer informatie over de 'Kanjerketting': www.kanjerketting.nl  Hier kan men ook direct een donatie doen om het initiatief te steunen.
Bron: www.hetcontact.nl