Maarten van der Weijden gaat derde wereldrecordpoging 24 uur zwemmen doen.

08-12-2019 17:25


Auteur: Olaf Heyblom - ad.nl/sport 

Maarten van der Weijden.

Foto: ANP.
Maarten van der Weijden gaat voor de derde keer een poging doen om zoveel mogelijk kilometers te zwemmen in 24 uur tijd. 

De eerste keer redde de Olympiër het wereldrecord van 101.9 kilometer net niet. Bij zijn laatste poging haalde hij maar liefst 102.8 kilometer, maar omdat er geen voortdurende geluidsopname werd gemaakt, was die poging niet geldig. Driemaal is scheepsrecht, zo zal de marathonzwemmer hebben gedacht. 

,,Als het de eerste twee keer niet lukt mag je het ook nog een derde keer proberen", zo schrijft Van Der Weijden op Instagram.


Op 23 januari 2020 doet de olympiër zijn poging. 


Van der Weijden is naast zijn gouden de plak op de Olympische Spelen van 2008 bekend van meerdere recordpogingen. Zo zwom hij al tweemaal de Elfstedentocht. De laatste keer voltooide hij de tocht van 196 kilometer binnen 75 uur. In 2004 zwom hij het IJsselmeer over in een tijd van ruim 4 uur en 20 minuten. Ook zwom hij Het Kanaal tussen Groot-Brittannië en Frankrijk over in 18 uur en 45 minuten. 


Met de vele recordpogingen wil Van der Weijden geld ophalen voor kankeronderzoek. Zelf is hij genezen van leukemie. Met zijn elfstedenzwemtocht haalde hij maar liefst 6,1 miljoen euro op voor KWF Kankerbestrijding.


Bekijk hier onder hoe wij Maarten volgden tijdens zijn elfstedenzwemtocht.Bron: www.ad.nl