Mag ik Echinaforce supplementen slikken bij kanker ?

20-02-2020 17:05

Echinacea echinaforce voedingenkankerinfo.nlEr zijn geen wetenschappelijke studies gedaan waarin gekeken is naar een effect van Echinaforce supplementen op de weerstand bij kanker of tijdens de behandeling. Het is ook niet bekend of het slikken van Echinaforce bij de behandeling van kanker veilig is. Het zou de behandeling mogelijk zelfs negatief kunnen beïnvloeden. Daarom wordt het slikken van Echinaforce supplementen bij kanker afgeraden.Wat is Echinaforce?

Echinaforce is een supplement gemaakt van rode zonnehoed (Echinacea purpurea), een plant uit Noord-Amerika. Echinaforce is geen homeopatisch middel, maar een extract.  Bij homeopathische middelen worden de mogelijk werkzame stoffen sterk verdund. In een extract zit juist een concentratie van een stof of stoffen. Echinaforce is te koop bij supermarkt, drogisterij en apotheek in de vorm van tabletten, drankjes en druppels. Soms is er ook vitamine C aan toegevoegd.Echinaforce zou helpen bij een lage weerstand en tegen verkoudheid en griep. De term 'weerstand' is lastig te omschrijven en niet in één maat te meten. Meestal wordt aangehouden dat een ziekte minder vaak optreedt en/of korter duurt. Wetenschappelijk onderzoek laat niet overtuigend zien dat Echinaforce helpt tegen verkoudheid en griep.


Wat blijkt uit onderzoek?


Echinaforce tijdens de behandeling:

Er zijn geen studies gedaan waarin gekeken is naar het effect van Echinaforce supplementen bij mensen met kanker die bestraling of chemotherapie krijgen. Wel is bekend dat Echinaforce invloed heeft op bepaalde stoffen die het afbreken van geneesmiddelen kunnen remmen of versnellen. Het is daarom mogelijk dat Echinaforce een negatieve invloed heeft op de behandeling. Het slikken van Echinaforce supplementen tijdens de behandeling van kanker wordt vooralsnog afgeraden.


Aan een supplement met Echinaforce kan ook vitamine C zijn toegevoegd. Vitamine C is een antioxidant en er zijn aanwijzingen dat antioxidanten het effect van bestraling en chemotherapie verminderen.

Meer over antioxidanten bij bestraling lees je hier.


Bijwerkingen van echinaforce:

Een studie laat zien dat het slikken van Echinaforce, bij een duur van maximaal acht weken, bij de meeste gezonde mensen geen ongewenste bijwerkingen geeft. Wanneer wel ongewenste bijwerkingen optreden zijn dit meestal maag- of darmproblemen en huidreacties. In zeldzame gevallen kunnen allergische reacties optreden, met name bij mensen met astma en mensen die allergisch zijn voor snijbloemen.


Ons advies:

Het slikken van Echinaforce supplementen tijdens de behandeling voor kanker wordt afgeraden.Lees ook:

Mag ik extracten van rode klaver gebruiken bij borstkanker?
Bron: www.voedingenkankerinfo.nl