Mama heeft kanker, wat betekent dit voor de kinderen? Gezinsgesprek bij IntermeZZo Zwolle biedt uitkomst.

03-01-2020 20:53


Auteur: Francisca Muller - destentor.nl/zwolleKanker bij een van de ouders heeft een enorme impact op het hele gezin.

Foto: IntermeZZo.
Je bent moeder van een puberzoon en zit midden in de behandeling voor borstkanker. Maar hoe zieker je wordt, hoe lelijker je zoon tegen je doet. Pijnlijk, maar verklaarbaar, weet Corine den Hollander van nazorgcentrum IntermeZZo in Zwolle.

,,Dan denk je: jeetje, ik ben ziek en dan krijg ik dit ook nog. Maar het zijn patronen die zich in een gezin kunnen voordoen en die moeilijk te doorzien zijn als je er midden in zit. Een vader of moeder met kanker raakt het hele gezin. En kinderen uiten rouw op hun eigen manier. En rouw hoeft niet alleen met overlijden te maken te hebben. Ook om het ziek zijn van je vader en moeder en alle veranderingen in het gezin kun je rouwen. Wist je dat drie op de tien kinderen in een gezin met kanker jaren later nog stressklachten ondervinden? Daar is nog steeds te weinig aandacht voor."


Krachtiger:

Den Hollander is daarom blij dat een lang gekoesterde wens van het Zwolse centrum voor steun en hulp bij en na kanker nu van start kan gaan: een gezinsgesprek zodra bij een van de ouders kanker is geconstateerd.  ,,Binnen twee weken na de diagnose krijgen zij het aanbod om in gesprek te gaan met een zeer ervaren gezinscoach, eventueel met de kinderen erbij als die daar oud genoeg voor zijn."Het is fijn om te kunnen sparren met iemand die het kinder­brein snapt

Corine den Hollander, IntermeZZo.Het is bedoeld als een preventief gesprek, zegt Den Hollander. ,,Wat betekent kanker in een gezin, hoe praat je met je kinderen, wat kun je verwachten en hoe kun je daar mee omgaan? Wanneer moet je je zorgen gaan maken en wanneer niet? Dat soort dingen. Ouders willen het graag goed doen, het is dan fijn om te kunnen sparren met iemand die er verstand van heeft en het kinderbrein snapt. Zodat je gesterkt en krachtiger, en meer als eenheid, het traject kunt ingaan."


Valkuilen:

Een coach kan praktische tips geven maar ook wijzen op de valkuilen. ,,Als je kanker krijgt wil je de mensen waar je van houdt beschermen. En zeker van ouders naar kinderen is er een heel sterk beschermingsmechanisme. Logisch dat je je kinderen niet wilt belasten, maar openheid is belangrijk. Omgekeerd willen ook kinderen hun ouders beschermen. Door er maar niet over te praten, of geen vragen te stellen. We zien dat als we voorlichting geven op scholen: kinderen vragen van alles en nog wat, maar zodra de ouders erbij zijn houden ze hun mond." 


Tekst gaat verder onder de Foto:Corine den Hollander van nazorgcentrum IntermeZZo.

Foto: Frans Paalman. 
IntermeZZo kan het coachgesprek aanbieden dankzij financiële steun van onder meer het Hetty Odinkfonds. Met ziekenhuis Isala zijn afspraken gemaakt over doorverwijzing, maar ouders kunnen zichzelf ook melden bij IntermeZZo. Het is in principe een eenmalig gesprek, zegt Den Hollander. ,,Het is beslist geen therapie, al kan het zijn dat tijdens het gesprek blijkt dat er meer nodig is om het gezin te ondersteunen. Het voordeel is dat die ondersteuning dan ook snel geboden kan worden."


'De meiden zijn zelfs meegegaan naar de chemotherapie'

Hoe vertellen we het de kinderen? Het was een van de eerste dingen waar Johan (38) en Heidy (36) aan dachten toen in september 2019 bleek dat Heidy borstkanker heeft. Het stel uit Hasselt maakte als een van de eersten gebruik van het nieuwe aanbod van IntermeZZo voor een coachgesprek met een gezinspedagoog.


Ze willen er graag over vertellen, maar dan wel zonder achternaam en niet herkenbaar op de foto. Want juist nu er zoveel gaande is in het gezin willen ze het liefst in de luwte blijven. ,,Maar we vinden het wel belangrijk om dit initiatief onder de aandacht te brengen."


Heidy heeft haar eerste vier chemo's erop zitten en maakt zich nu op voor de volgende serie van twaalf. ,,Daarna een operatie en daarna nog bestralingen. Ja, we hebben het hele pretpakket gekregen", zegt ze met klein glimlachje. ,,Zo noemen we het maar hè, je moet er ook een beetje de humor in houden, anders wordt het zo zwaar."


Ze grepen de mogelijkheid voor een gezinsgesprek met beide handen aan. ,,Onze dochters zijn vijf en zeven jaar. Net oud genoeg om het een beetje te begrijpen", zegt Johan. ,,Voor ons is het ontzettend belangrijk om de kinderen door deze periode te loodsen. Dit is allemaal zo nieuw voor ons, dan is het fijn als je de mogelijkheid krijgt om er met een professional over te praten. Het was een prettig gesprek, helemaal gericht op onze vragen en wat wij nodig hebben."


Het belangrijkste dat ze er aan overgehouden hebben? ,,Openheid is belangrijk. Je wilt ze het liefst beschermen, en zo min mogelijk vertellen, maar dat is niet goed. We hebben nu een familiekalender aangeschaft waar we op aangeven wanneer ik naar het ziekenhuis moet en waarom", zegt Heidy. ,,Bijvoorbeeld: ik ga naar het ziekenhuis om bloed te prikken en met de dokter te praten. Dan moet je wel even uitleggen wat bloed prikken is en waarom dat nodig is, maar het geeft ze houvast en gaan ze niet van alles in hun hoofd halen dat het erger of groter maakt. De coach raadde ook aan om ze een keer mee te nemen naar chemotherapie, zodat ze een beeld hebben. Dat hebben we inmiddels gedaan: op de afdeling zijn ze ook heel goed opgevangen."


Inmiddels gaan de dochters van Heidy en Johan ook naar de kindermiddagen van IntermeZZo.


,,Daar wordt gepraat over wat er thuis aan de hand is maar ze doen ook allerlei leuke dingen. De eerste keer kwamen ze stuiterend terug: 'volgende keer willen we weer!'. Ze gaan paddenstoelen zoeken of knutselen, maar ze hebben ook allebei een trooststeen gekregen die ze mochten beschilderen. Die kunnen ze bij zich houden en vasthouden als ze boos of verdrietig zijn. De oudste bewaart hem áltijd in haar zak."Corine den Hollander ontvangt kankerpatiënte Heidy en haar man Johan bij nazorgcentrum IntermeZZo.

Foto: Frans Paalman.
Bron: www.destentor.nl