Man die Henny’s collectebus stal werd vrijgesproken, maar bang is ze niet: ‘Mijn man houdt me in de gaten’.

04-04-2021 19:28Auteru: Bernie van Unen - ad.nl/utrechtHenny van Dijk uit Veenendaal gaat straks gewoon weer met de collectebus langs de deuren.  

Henny van Dijk uit Veenendaal gaat straks gewoon weer met de collectebus langs de deuren. 

Foto: William Hoogteyling.


Voor Henny van Dijk was de uitspraak wel even slikken. Vorig jaar augustus werd de Veenendaalse bruut beroofd van haar collectebus. De verdachte is niet gestraft voor die overval, maar wel voor een andere misdaad. Hij mag straks terugkeren naar Veenendaal.


Van Dijk vindt de vrijspraak voor de dader niet terecht. De Veenendaalse meent dat de dader wel erg gemakkelijk wegkomt met deze uitspraak. ,,Van mij had hij wel een half jaar mogen zitten", zegt ze in haar huis op de bank. ,,Er zat niet meer in dan 30 euro. Veel heeft hij er niet aan gehad." De dader werd wel veroordeeld voor het beroven van een man die net gepind had. Daarvoor moet hij twee maanden de cel in.


Garage:


Van Dijk loopt al 23 jaar met een collectebus voor het kankerfonds KWF. Ook eind augustus vorig jaar was ze weer op pad met de bus. Toen ze na een paar uur weer terugkwam bij haar huis, stond er plotseling een man bij haar in de garage. Die vertelde nog een paar cent in de bus te willen doen. Van Dijk stak de bus in zijn richting, maar in plaats van er iets in te doen, greep de 44-jarige man de bus. Van Dijk probeerde de bus vast te houden, maar was kansloos tegen de kracht van de overvaller.


Die werd een paar weken later al opgespoord. De man bleek haar vanuit de wijk waar ze al jaren loopt, gevolgd te hebben naar haar huis. ,,Dat heeft de politie aan de hand van camerabeelden gereconstrueerd. Ik heb dat nooit in de gaten gehad. Maar ja, wie steelt er nu een collectebus. En voor dat geld."


Nuchter:


In augustus 2021 gaat ze weer op pad met de collectebus. Ze is niet bang aangelegd. ,,Ik wil de 25 jaar voor het KWF gewoon volmaken. In de eerste dagen houdt mijn man me wel even in de gaten. Ik ben nuchter. Ik zal hem direct herkennen, want ik onthoud veel gezichten. Ik hoop hem niet meer te zien, want daarom zijn we ook niet naar de rechtbank gegaan. Wat ik nu wel doe: als ik thuiskom kijk ik altijd even over mijn schouder. Even zeker weten dat er niemand achter me loopt."  
Bron: www.ad.nl