Mannen opgelet: het drinken van alcohol vergroot de kans op 7 soorten kanker.

14-07-2023 17:06

 

 

Auteur: VERA DASSEN - menshealth.com

 

 

Gezondheid.

 
 
Uit nieuw onderzoek is gebleken dat zelfs één glas alcohol de kans op kanker al vergroot.
 
 
We schreven al eerder over het effect van alcohol op je spiergroei, en waarschijnlijk weet je diep van binnen dat een glaasje gerstenat niet goed voor je is. Toch willen we er nog een keer aandacht aan besteden. Want uit nieuw onderzoek is gebleken dat slechts 37% van de Nederlanders weet dat alcohol de kans op kanker vergroot. Daarom zijn de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) en KWF Kankerbestrijding, in het kader van de Gezonde Generatie, de kenniscampagne ‘Op je gezondheid?’ gestart. Het doel: kennis delen en bewustwording creëren.
 
 

7 soorten kanker:


Uit het onderzoek bleek dat er in Nederland ieder jaar ruim 4000 kankergevallen bij komen, veroorzaakt door alcohol. Alcohol vergroot de kans op mond-, keelholte-, strottenhoofd-, slokdarm-, lever-, darm- en borstkanker. Toch associeert slechts 27 procent van de Nederlanders alcohol met ongezondheid. 20 procent denkt zelfs dat een glas alcohol per dag gezond is.

 

 

Maar wat nou als je minder drinkt?


Volgens de campagne is er geen ‘veilige’ hoeveelheid alcohol om te drinken. Als je meer drinkt, neemt de kans op kanker toe. Dit begint al te stijgen bij één glas alcohol per dag. Het maakt daarbij niet uit wat je drinkt, het gaat om de hoeveelheid alcohol.

 

Onderzoek laat wél zien dat een lange periode zonder alcohol nodig is om het risico op kanker door eerder drankgebruik te verminderen. Er zijn aanwijzingen dat het risico vermindert na tien jaar. Na twintig jaar zonder alcohol zou het risico op kanker gelijk zijn aan het risico voor mensen die nooit gedronken hebben. Wel moet hier nog meer onderzoek naar worden gedaan, maar het is goed om te weten dat je de die wilde periode van 'vroeger' nog kunt herstellen.

 

 

Voor de Video van dit Artikel klik hier