Mannen praten te weinig over hun prostaat: ‘Nu vrienden mijn verhaal kennen, vertellen ze er makkelijker over’.

01-12-2019 18:36Auteur: Nicole Roelands - ad.nl/bergen-op-zoomEen prostaatoperatie Nicole Roelands    in het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

Foto: Koen Verheijden.
Elke dag krijgen zo'n 35 mannen in ons land te horen dat ze prostaatkanker hebben. Het is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Velen staan niet stil bij de signalen, merken artsen en belangenorganisaties. Op het praten over prostaatproblemen rust nog steeds een taboe.


Vorig jaar kregen 12.600 mannen in Nederland de diagnose prostaatkanker. ,,Deze vorm van kanker staat boven aan de lijst. Bij de meeste mannen wordt de diagnose rond hun 70 jaar vastgesteld, maar in uitzonderlijke gevallen kan het ook al voorkomen als ze eind 30 zijn", vertelt Henry Bicker­staffe, uroloog bij het Bravis Ziekenhuis in Roosendaal en Bergen op Zoom.


Veel geïnvesteerd:

Ziekenhuizen hebben de afgelopen vijf jaar geïnvesteerd in de diagnostiek en behandeling van prostaatkanker in West-Brabant. Zo werken het Bravis en het Amphia Ziekenhuis samen om te garanderen dat iedere patiënt de beste behandeling krijgt. Vorige week heeft het Bravis nog de app Prostaatkanker gelanceerd om de patiënt zo goed mogelijk te informeren.


In de opsporing van prostaatkanker is de laatste jaren veel veranderd. De ProstaatKankerStichting wil meer bekendheid rondom de symptomen van de ziekte en de mogelijkheid tot het doen van een zogeheten PSA-bloedonderzoek bij de huisarts. Deze test wijst uit of mannen een verhoogde kans op prostaatkanker hebben en is een eerste stap in de opsporing. 


Hoe herken je prostaatkanker?

Prostaatkanker geeft weinig klachten. Vooral in het beginstadium waardoor de meeste mannen niet merken dat ze het hebben.


Na de leeftijd van dertig gaat de prostaat groeien. Sommige mannen kunnen hierdoor klachten krijgen, maar die zijn niet altijd het gevolg van kanker. Symptomen van de ziekte kunnen zijn: zwakke urinestraal, vaak plassen, de blaas niet volledig kunnen legen en moeilijk op gang komen met plassen.


Prostaatkanker zelf is niet erfelijk, maar de aanleg voor kanker wel. Dat betekent dat iemand door een verandering in een gen een groter risico op de ziekte heeft. Bij ongeveer een op de vijftien mannen met prostaatkanker is sprake van erfelijke aanleg.


Na de behandeling van prostaatkanker kunnen mannen verschillende problemen ervaren. Zo is de kans groot dat tijdens de operatie of bestraling zenuwen worden beschadigd waardoor erectieproblemen kunnen ontstaan. Ook urineverlies komt vaak voor na bestraling of het volledig verwijderen van de prostaat.Behandelen is niet altijd nodig:

 

Er zijn verschil­len­de soorten tumoren, agressieve en rustige.

Henry Bicker­staffe, uroloog.Volgens Bickerstaffe werd vroeger bij een verhoging van de PSA al snel overgegaan tot het afnemen van een stukje weefsel van de prostaat. Tegenwoordig wordt er eerst een MRI-scan van de prostaat gemaakt. ,,Er zijn verschillende soorten tumoren, agressieve en rustige. Bij die laatste groep is behandeling vaak niet nodig."


De afdeling radiologie van Bravis heeft een jaar geleden stage gelopen bij het Radboudumc in Nijmegen, een expertisecentrum op het gebied van beeldvorming. Hierdoor kan nu beter worden bepaald bij wie er wel en geen weefselonderzoek nodig is. 


Screening:

Bickerstaffe sluit niet uit dat mannen in de toekomst een uitnodiging krijgen voor een screening op prostaatkanker. Net als vrouwen die nu krijgen voor borstkanker. ,,We moeten de bewustwording rondom de ziekte vergroten. Je wilt het graag op tijd weten, want dan is de mogelijkheid om prostaatkanker goed te behandelen en te genezen het grootst."


Tekst gaat verder onder de Foto:Henry Bicker­staffe, uroloog bij het Bravis Ziekenhuis in Bergen op Zoom en Roosendaal.

Peter van trijen/pix4profs.


Testkit:


 

Jaarlijks overlijden toch zo'n 2800 mannen aan prostaat­kan­ker in Nederland.

Kees van den Berg, voorzitter van de ProstaatKankerStichting.Kees van den Berg, voorzitter van de ProstaatKankerStichting, vindt dat er te makkelijk over de ziekte wordt gedacht. Als prostaatkanker eenmaal is uitgezaaid, is het niet meer te genezen."


Zijn stichting is voorstander van het verstrekken van een testkit voor thuis. Hij denkt dat daardoor het aantal diagnoses stijgt en mannen met prostaatkanker in een vroeger stadium geholpen kunnen worden. ,,Jaarlijks overlijden toch zo'n 2800 mannen aan prostaatkanker in Nederland."


Taboe:

Volgens hem rust er nog altijd een taboe op het praten over prostaatklachten. Vooral op het gebied van erectieproblemen en urineverlies, veelvoorkomende gevolgen van de behandeling van prostaatkanker. Volgens hem scheelt het wel dat er een kwaliteitsslag is gemaakt.


,,Vroeger mochten wel vijftig klinieken prostaatoperaties uitvoeren. Nu zijn dat er nog maar twaalf.


Daardoor is de kwaliteit van de behandeling beter en de kans op erectieproblemen en urineverlies kleiner."


De Movember Foundation, gericht op de gezondheid van de man, focust zich op het doorbreken van het taboe rondom prostaatklachten.


Uit haar onderzoek blijkt dat bijna de helft van de mannen van 18 tot en met 34 jaar niet graag over hun prostaatproblemen praat, uit angst om hun mannelijkheid te verliezen. Daarom stellen ze vaak een bezoek aan een arts uit.


65 miljoen euro:

De stichting spoorde mannen deze maand aan om hun snor te laten staan en geld te doneren voor onder andere onderzoek naar prostaatkanker. ,,Vorig jaar hebben meer dan 300.000 mensen wereldwijd 65 miljoen euro ingezameld. Een verbluffend resultaat. We willen op dat resultaat voortbouwen, om te voorkomen dat mannen te jong sterven", aldus Michael Fischer van de Movember Foundation. We willen op dat resultaat voortbou­wen, om te voorkomen dat mannen te jong sterven.

Michael Fischer,Movember Foundation.'Schaam je niet als man, ­ga gewoon naar de dokter'

Bijna twee jaar geleden kreeg Dielis Luijks (65) uit Sint Willebrord de diagnose prostaatkanker. Sinds het woord kanker is ­gevallen, is zijn leven niet meer hetzelfde. Ook al is hij 'schoon' verklaard.


Luijks hoopt het taboe rondom prostaat­problemen te doorbreken, want veel mannen blijven met ongemak rondlopen, zoals pijn bij of na het plassen. ,,De problemen verdwijnen niet vanzelf. En kanker is nu eenmaal een sluipmoordenaar."


De problemen verdwijnen niet vanzelf.

Dielis Luijks.Blaasontsteking:

Zelf had hij last van plasproblemen. ,,Telkens moest ik naar het toilet. Voordat ik wegging, als ik ergens aankwam. Ik dacht dat ik een blaasontsteking had." Hij ging naar de dokter. Maar uit de test bleek dat het geen blaasontsteking was.


De dokter wilde het erbij laten, maar Luijks wilde van zijn klachten af. Uiteindelijk deed een andere huisarts een prostaatonderzoek. Zijn bloedwaarden bleken te hoog. Na uitgebreider onderzoek kreeg de Willebrorder de uitslag: prostaatkanker. ,,Ik dacht altijd: mijn deurtje gaan ze voorbij, maar dan kloppen ze toch bij jou aan.''


Hij koos ervoor om zijn prostaat volledig weg te laten halen. ,,Bij niet opereren zou mijn levensverwachting vijf tot zeven jaar zijn. En ik wilde de prostaat uit mijn lichaam hebben." 


Ik dacht altijd: mijn deurtje gaan ze voorbij, maar dan kloppen ze toch bij jou aan.

Dielis Luijks.


Engeltje:

Bravis-uroloog Henry Bickerstaffe heeft met behulp van een robot de operatie verricht. De prostaat bleek al flink aangetast door de kanker, maar er waren geen uitzaaiingen. ,,Dokter Bickerstaffe zei dat ik een engeltje op mijn schouder had."


Inmiddels is Luijks schoon verklaard. Hij hoeft nog maar één keer per jaar terug voor controle. ,,Dat vind ik niet zo erg, want dat stelt mij gerust. Maar sinds het woord kanker is gevallen, houd ik er bij ieder pijntje rekening mee."


Sinds de Willebrorder de ­diagnose kreeg, vertellen steeds meer mannen om hem heen over hun prostaatklachten. ,,Zo'n dertig procent in mijn vriendengroep heeft er last van. Schrikbarend veel, vind ik. Ook collega's en kennissen hoor ik erover. Nu ze mijn verhaal kennen, praten ze er gelukkig makkelijker over."


Zo'n dertig procent in mijn vrienden­groep heeft er last van. Schrikba­rend veel, vind ik.

Dielis Luijks.Hij snapt het taboe rond prostaatproblemen wel. ,,Het heeft vaak te maken met angst voor het verlies van mannelijkheid. We moeten ons er niet voor schamen. Ga naar de dokter, laat je onderzoeken."


Drie keer in de week tennis, ondanks de prostaatkanker:

Dick van der Maat (68) uit Waspik komt uit een gezin van vier broers en vijf zussen. Al zijn broers kregen prostaatkanker, één zus borstkanker. ,,Toen ík de diagnose  kreeg, was het even slikken. Maar gelukkig kun je met prostaatkanker vaak nog lang leven."

 

Gelukkig kun je met prostaat­kan­ker vaak nog lang leven.

Dick van der Maat.Zijn oudste broer kreeg prostaatkanker op zijn 52ste. Dat was voor Van der Maat de trigger om zichzelf te laten controleren. Dat deed hij enkele jaren achtereen, maar telkens werd niets gevonden. Tot 2008. Toen waren zijn bloedwaarden te hoog en werd prostaatkanker geconstateerd. ,,Mijn vrouw en ik gingen op zoek naar een ziekenhuis dat veel ervaring had met ­robotoperatie. We kwamen in het Belgische Aalst uit."

 

Ik laat het op me afkomen en deal er op dat moment wel mee.

Dick van der Maat.


Nuchter:

De prostaat van Van der Maat werd verwijderd en daarna ging het enkele jaren goed. Maar de kanker kwam terug: zowel in 2010 als in 2014. Inmiddels heeft hij uitzaaiingen in de lymfeklieren. ,,Ik krijg op termijn hormoonkuren, maar aangezien die maar tijdelijk werken, wacht de arts nog even om ze in te zetten."


In totaal is hij drie keer geopereerd en twee keer bestraald. Desondanks kan Van der Maat bijna alles doen. Hij tennist drie keer in de week, werkt in de tuin en is een fanatiek bridgespeler. ,,Ik sta er vrij nuchter in. Ik laat het op me afkomen en deal er op dat moment wel mee."


Lotgenoten:

Tijdens bijeenkomsten van de ProstaatKankerStichting kwamen Van der Maat en zijn vrouw erachter dat je met prostaatkanker vaak nog lang kunt leven. Dat gaf hun vertrouwen en heeft geholpen bij de acceptatie.


Samen zijn ze actief voor de stichting en organiseren ze op verschillende locaties in West-Brabant lotgenotenbijeenkomsten. Tijdens zo'n bijeenkomst wordt veel gesproken over de gevolgen van prostaatkanker. Veel mannen hebben last van incontinentie en impotentie. Maar daar zijn oplossingen voor die tijdens zo'n bijeenkomst aan bod komen.


In het Bravis Ziekenhuis in Roosendaal is op 10 december 2019 om 14:00 uur een lotgenotenbijeenkomst.


De ProstaatKankerStichting komt ook in inloophuizen, zoals in Breda, Oosterhout, Roosendaal, Ossendrecht en Bergen op Zoom. 
Bron: www.ad.nl