Marc Merx overwon Hodgkin en is klaar voor rentree in de politiek.

13-02-2018 17:49


Auteur: Ingrid de Groot - ad.nl/dordrecht


Politiek smaakmaker Marc Merx maakt in de keuken een gerecht waar hij gek op is: Chinese garnalen in een duivels sausje.

Foto: Milan Rinck.
Smaakmakers Opeens was er de Hodgkin. VVD'er Marc Merx bleef ook in de Dordtse raad tijdens de behandeling van de kanker met chemo en bestralingen. Daarna nam hij een sabbatical. Topfit is hij weer en klaar voor een rentree in de lokale politieke arena.

Hij overwon de ziekte van Hodgkin en nam daarna een sabbatical ter bezinning én om een frisse neus te halen buiten de lokale politiek.

Dordtenaar Marc Merx (53), in het dagelijks leven afdelingshoofd bij de Kansspelautoriteit, was al twaalf jaar raadslid voor de VVD en is na vier jaar afwezigheid nu tweede op de lijst van de liberalen. Hij heeft zin in zijn come back en het doel is duidelijk: de VVD wil de wijken in en de stad Dordrecht veroveren.


Merx is trouw aan zijn partij. ,,Mijn partij was altijd VVD en dat blijft ook zo. Geen hoppen en shoppen.''


De vader van twee zonen geeft thuis in zijn woning in Stadspolders een interview, vlak voor hij een van zijn jongens voor het eerst wegbrengt naar diens nieuwe kamer in Antwerpen waar hij stage loopt. Juist zijn gezin wilde hij na de turbulente tijd vanwege zijn ziekte volop aandacht schenken.Lievelingsrecept: Chinese garnalen in een duivels sausje.

Marc Merx: ,,Dit is een heerlijk pittig gerecht met grote garnalen. Wij maken het als voorgerecht en alleen als we een gezellig etentje hebben met familie of vrienden en ook niet elke keer natuurlijk. Het is niet al te gezond, maar wel heel erg lekker. Met een paar aardappelen, al dan niet gebakken, en wat groente kun je het natuurlijk ook als hoofdgerecht eten." Ingrediënten: Chinese garnalen, chili saus, tabasco, knoflook, room, peper en zout, ui en champignon, boter, bloem en bechamel.


De Hodgkin kwam als een donderslag. ,,Op 28 november 2012 stond ik onder de douche en voelde een rare bobbel in mijn hals. Op 24 december om 16.10 uur hoorde ik dat ik Hodgkin had. Dan heb je het gevoel dat je met de klink van de hemelpoort in je handen staat en vraag je je af of die in of uit het slot zal schieten.''

Na een paar dagen van angst en verdriet zet je de knop om, schetst hij. ,,Ik zal genezen en ik laat die ziekte mijn leven niet meer beheersen dan strikt noodzakelijk is voor de genezing. Dat was de mindset. Ik heb ook een gezin. Mijn twee zonen waren net in de pubertijd. Dan moet je er voor hen zijn.''


Zes chemo's en achttien bestralingen later kwam de belangrijkste uitslag in september 2013: de Hodgkin was onder controle. De vooruitzichten waren vanaf dat moment heel goed.


Heeft de ziekte zijn kijk op het leven veranderd? ,,Je maakt je in positieve zin niet meer zo druk. Ik relativeer en geniet veel meer.'' Dat genieten zit hem dan niet in een spectaculaire bucketlist met meeslepende plannen en ervaringen. Het zit hem volgens Merx juist in de kleine dingen. ,,Je loopt buiten met de hond en er is een mooie reflectie van het licht op het water. Je geniet meer van gezelschap en van het moment.''


Politieke slogan.

De Dordtse VVD'er Marc Merx heeft als persoonlijke politieke slogan: ,,Uit de papieren en de wijken in.''  Merx zegt dat hij écht zijn oor te luisteren wil leggen en de mensen het gevoel wil geven dat ze gehoord zijn. ,,Contact met de burgers is van groot belang om te weten wat er leeft. Alhoewel veel mensen in Dordrecht het best naar hun zin hebben, hebben ze ook wensen en zorgen. Velen begrijpen best dat je niet alles kunt oplossen, maar stellen een goed gesprek en een luisterend oor al erg op prijs. Als je dan ook nog wat kan betekenen voor die mensen, ervaar je pas echt waarvoor je het doet.''


Merx nam na alle drukte door baan, gezin, politiek en reuring vanwege zijn gezondheid een sabbatical. ,,Politiek slokt je ook op.''


De afgelopen vier jaar bleef hij betrokken bij de lokale politiek, gaf coaching aan raadsleden van alle fracties hoe een commissievergadering te leiden en werd ook bestuursvoorzitter van Poppodium Bibelot. Cultuur is zijn grote liefde.


Nu wil hij niets liever dan terug die politieke arena in. Met een sterk team VVD'ers, zegt hij. ,,Dat geeft veel energie met zijn allen. We hebben een sterke lijst met gewortelde Dordtenaren. Als ik op de geluiden afga gaan we fors winnen. De mensen zien dat we enorm betrokken zijn. Ze willen stemmen op een betrouwbare partij. Geen intern geruzie en gedoe.

,,Ik wil met de VVD fors winnen. Ik denk dat we dat verdienen. Ik denk dat de stad Dordrecht dat verdient.''


Standpunten.

De VVD wil dat Dordt een aantrekkelijke stad is voor bedrijven en ze wil een krachtig loket voor het midden- en kleinbedrijf. De partij zet in haar programma ook in op een veiliger Dordrecht: strenge aanpak van crimineel gedrag en discriminatie. Tipgeld om de pakkans te vergroten, geen bonnenquotum. Te hard rijden in de wijken moet worden aangepakt. Maar de VVD ijvert ook voor het schrappen van voorrang voor asielzoekers bij toewijzing van een huurwoning. En de bewoners van de Dordtse Hout moeten volgens de VVD betrokken worden bij de ontwikkeling van het Refaja-terrein. Marc Merx noemt nog wat andere speerpunten op: luisteren naar de mensen in de wijk, afschaffen hondenbelasting. En het ergert hem dat toezichthouders vooral rondlopen in het centrum: ,,Ze moeten de wijken in.'' Merx is voor behoud van Zwarte Piet, zo blijkt uit zijn tweet: ,,VVD Dordrecht ff de stad in met de bakkiefiets en het schaap. Wie komen we tegen? Gelukkig echte Zwarte Pieten. Ze bestaan nog!''
Bron: www.ad.nl/dordrecht