Marianne is vrijwilliger in hospice de liefde: ‘Het klinkt eng, maar dat is het niet’.

14-07-2020 20:11Auteur: Anne Klapmuts - indebuurt.nl/rotterdam


Marianne de Die - hospice de liefde (1)

Marianne de Die verzorgt de bloemen en planten in hospice de liefde.

Marianne de Die is vrijwilliger in hospice de liefde. In een monumentale boerderij in Rotterdam Zuidwijk begeleidt ze mensen tijdens hun laatste levensfase. Aandacht, openheid en liefde staan in het hospice centraal. "Iedereen is welkom, ongeacht levensovertuiging of culturele achtergrond.".Hoe ervaar je het werken in een hospice?

"Het is nieuw voor me, we zijn pas sinds maart open. En ik wist niet wat het met me zou doen. Vroeger heb ik zwangerschapsyoga gegeven en ik werkte in de babywinkel Klein Beginnen. Dat gaat allebei over het begin van het leven. Het heeft me altijd getrokken om ook iets aan het einde te doen. Het is niet eng. Je wordt wel geroerd, maar echt verdriet heb je niet. Je kent de mensen niet. Het is fijn om mensen die alleen zijn en geen familie hebben extra aandacht te geven."


Heb je dat al meegemaakt, dat gasten alleen sterven?

"Ja, een vrouw was stervende tijdens mijn avonddienst. Ik bleef bij haar tot de familie er was, maar ze waren uiteindelijk te laat. Het klinkt eng, maar dat is het niet. Het is een fijn gevoel dat die vrouw niet alleen heeft moeten gaan. Je kunt dan aan de familie overbrengen hoe het laatste stuk was. Het lijkt me ook een prettig idee als mijn moeder dit overkomt dat er dan iemand bij haar is."


Wat doe je op zo'n moment?

"Je zit ernaast, houdt haar hand vast: je hoeft er alleen maar te zijn. Als ze rustig en zacht van gezicht is, is het goed. Je moet op zo'n moment kijken wat er nodig is. Als je er met open aandacht bij bent, voel je dat wel aan. Je kunt vooraf van alles met je hoofd bedenken, maar dat werkt niet. Ik ben al 25 jaar yogadocente en mijn ervaring hieruit neem ik mee in het vrijwilligerswerk."


Hoe nemen jullie afscheid van gasten?

"We hebben een vast afscheidsmoment met kaarsen en een gong. We lezen een gedicht van Jules Deelder voor. We staan buiten als de gast naar de auto wordt gedragen. De eerste twee gasten hebben hier drie maanden gewoond. Je hebt dan natuurlijk een band opgebouwd en dan kun je in het overdrachtschrift schrijven dat je bij het uitdragen aanwezig wilt zijn. We hebben hier een ruimte waar rituelen gedaan kunnen worden. Familie mag de hele kamer inrichten zoals ze zelf willen, dat zie je niet vaak in een hospice."Hoe ziet je werkdag als vrijwilliger eruit?

"Elke keer is het anders, het is heel afwisselend. We werken in diensten van vier uren verdeeld over de dag. De overdracht tussen de vrijwilligers starten we altijd met vijf minuten stilte, zoals bij een geleide meditatie. Als je gehaast bent, kom je hierdoor meteen in het moment. Ik werk vaak de avonddienst van zeven tot elf uur. Gasten hebben dan vaak wat meer tijd. Als ze geen bezoek hebben, willen ze graag dat je bij ze zit. Je speelt bijvoorbeeld een spelletje of brengt bloemen. Andere vrijwilligers zetten weer krullen bij gasten, het is maar net waar mensen behoefte aan hebben."Kun je iets over de boerderij vertellen?

"Het is een heel rustgevend plekje. Je ziet hier soms hazen of fazanten lopen. Het hospice zit in een oude boerderij met een mooie omgeving. Tijdens de warme dagen de afgelopen maanden, zochten de gasten verkoelende plekjes in de grote tuin. Er staat een kas op het terrein en we hebben een hele grote groentetuin aangelegd. De tuinploeg verzorgt alles wat hier groeit: aardbeien, kruiden, druiven, tomaten, aubergines. Ze brengen dit naar de kookploeg die er weer maaltijden van kookt."


Jullie draaien volledig op vrijwilligers, toch?

"Dat klopt, alleen de coördinatoren en de verpleegkundigen van Laurens zijn betaald. Alle andere taken worden uitgevoerd door vrijwilligers. Als je hier zorgvrijwilliger wordt, krijg je een leergang van drie dagen in stervensbegeleiding. Je krijgt dan onder andere mindfulness en meditatie om zo inzicht te krijgen in jezelf. Hoe ga je om met je eigen verdriet, zodat je ook open kunt staan voor het verdriet van anderen. Ook de vrijwilligers van andere werkgroepen, zoals het koken, de tuin, communicatie en het bestuur, krijgen regelmatig een workshopdag."


Hospice de Liefde organiseert één keer per maand een informatieavond om nieuwe vrijwilligers te werven.


De volgende bijeenkomst is op dinsdagavond 4 augustus 2020.


Meer informatie vind je op de website.


Aanmelden kan via info@hospicedeliefde.nl
Bron: www.indebuurt.nl