Mariëlle en José kregen allebei kanker; geld inzamelen voor Pink Ribbon gaf ze energie.

10-11-2021 10:21


Auteur: Wendy de Jong - pzc.nl/zeeuws-nieuwsYvonne van Daalen, Mariëlle Pattenier en José Prins haalden geld op voor Pink Ribbon.

Yvonne van Daalen, Mariëlle Pattenier en José Prins haalden geld op voor Pink Ribbon. 

Foto: Dirk-Jan Gjeltema.

VLISSINGEN - Mariëlle Pattenier en José Prins hebben allebei een horecazaak. De één in Vlissingen, de ander in Koudekerke. De twee hadden tot een jaar geleden nog nooit van elkaar gehoord. Tot de diagnose borstkanker ze bij elkaar bracht.


Mariëlle zat deze zomer op het strand toen ze een knobbeltje in haar borst ontdekte. Het bleek kanker. De grond zakte onder haar voeten vandaan. Mariëlle: ,,Ik had een drukke baan, sportte veel en kwam ziek thuis te zitten. Ik wilde niet op de bank gaan liggen, maar iets terugdoen."


In de supermarkt liep ze Yvonne van Daalen tegen het lijf. Die zet zich al jaren in als collectant voor KWF en verloor haar zus aan de ziekte. Zij had de contacten en wilde Mariëlle wel helpen om in oktober geld in te zamelen voor Pink Ribbon. ,,Ik ben na mijn diagnose terechtgekomen in een geoliede machine. Dat komt door jaren van onderzoek. En daar wil ik ook een steentje aan bijdragen. Voor lotgenoten."


Eén van die lotgenoten is José Prins. Toen zij vorig jaar oktober met nekklachten bij de pijnpoli terechtkwam, bleek er een uitzaaiing te zitten in een wervel. Die kwam uit een tumor in haar borst vandaan. Ze kreeg een half jaar chemotherapie, er volgende een operatie aan haar nek en ze moet nu nog zeker tien jaar hormoontherapie volgen. José: ,,Voordat ik de diagnose kreeg, werkte ik soms zeventig uur per week. Nu vind ik nog altijd afleiding in mijn werk, maar ik probeer wel mijn grenzen te bewaken. Ik wil gaan leven."Zij helpt mij af en toe op de rem te trappen.

Mariëlle Pattenier.Toen Mariëlle een broodje ging eten bij de zaak van José in Vlissingen, La Bella Cucina, hoorde ze haar verhaal en besloot deze 'lotgenoot' bij haar actie te betrekken. Via Yvonne werd een actiepagina aangemaakt, werden folders en brieven verspreid en sponsoren benaderd. Mariëlle had bij haar zaak Zus&COffee in Koudekerke een succesvolle tapasmiddag gehouden om geld op te halen. José volgde het voorbeeld en zo liep de teller steeds verder op. Het was de bedoeling om 1000 euro op te halen, uiteindelijk werd het meer dan 6500 euro.


José en Mariëlle hebben veel steun aan elkaar. Mariëlle: ,,We hadden meteen een klik. We hebben vaak geen woorden nodig. Zij heeft al meer ervaring dan ik en helpt mij, net als Yvonne, om af en toe ook op de rem te trappen. Ik ga soms nog wat te hard en dan word ik keihard met mijn neus op de feiten gedrukt. Een paar maanden geleden sleepte ik nog met een tractorband, nu ben ik na de oncologische fitness al kapot. Dat valt dan zo tegen."


Luisteren naar mijn lichaam:


José herkent die vechtmodus van Mariëlle maar al te goed, maar heeft in de maanden sinds de diagnose wel leren doseren. ,,Hoe ik mij voel, wisselt per dag. Ik leef bewuster en zoek afleiding in mijn eigen zaak en mijn drie kinderen, maar ik probeer ook te luisteren naar mijn lichaam. Ik zit nu in de herstelfase, maar het is moeilijk om weer vertrouwen te krijgen in mijn lijf en het een plekje te geven. Daar krijg ik binnenkort hulp voor van een psycholoog."


Dinsdag 9 Nov 2021 is de cheque ter waarde van 6560 euro overhandigd aan Pink Ribbon. Dat de dames ook na de actie contact blijven houden staat vast, stiekem fantaseren ze zelfs al over plannen voor volgend jaar. 
Bron: www.pzc.nl