Marion helpt al wandelend vrowuen met borstkanker.

22-06-2021 19:25
Voor het gesprek begint zet ze even de telefoon op stil en ziet op het scherm een verrassing.  'Hé Bas, er is een tikkie binnengekomen van die vrouw uit de Tweede Kamer.' Het kamerlid draagt het initiatief van Marion Blom (55) een warm hart toe. 'We zitten nu al op de achttienhonderd euro aan sponsorgeld', zegt ze opgetogen. Geld dat hard nodig is voor de stichting Samen Varen, die elk jaar een bootreis organiseert voor armlastige vrouwen met borstkanker.  


Zestien jaar geleden kreeg de Purmerendse Marion de diagnose borstkanker. Ze was niet echt verbaasd toen ze de uitslag hoorde, want kanker kwam al heel vaak voor in haar familie. Haar moeder is gestorven aan de gevolgen van borstkanker. Inmiddels is bij Marion sprake van uitzaaiingen in alvleesklier en in haar benen, maar de levenslustige Marion heeft besloten geen zware behandelingen meer te ondergaan. Ze plukt de dag en doet dat vooral wandelend. Voor het goede doel.


Schip:


In 2016 kwam Marion in aanraking met de stichting Samen Varen, die een jaar eerder was gestart met het organiseren van boottrips, speciaal voor vrouwen met borstkanker, die het ook financieel moeilijk hebben. Marion had het financieel ook heel zwaar; haar man had haar verlaten en liet haar achter met een koophuis en twee opgroeiende kinderen. Ze stapte begin november 2016 op de Prins Willem Alexander, een flink formaat schip dat was afgehuurd door de stichting.Alles mag:


Het werd een onvergetelijke trip: 'Die week was een warm bad. Er is oprechte aandacht voor je en dat maakt het verschil. Er worden ontzettend veel activiteiten georganiseerd op de boot. Alles mag, niks moet. Iedereen heeft een eigen verhaal en de vrijwilligers zijn er voor je. Er zijn tranen, maar er wordt ook flink gelachen.'Mis:


Op de boot was ook Bas. Maar Samen Varen was toch alleen voor vrouwen? 'Ik heb jaren geleden besloten dat ik als jongetje door het leven wilde gaan. Ging naar het ziekenhuis voor een borstverkleinende operatie en toen zagen ze dat het mis was.' De vriendschap tussen Marion en Bas groeide uit naar liefde en nu wonen zij samen in de Purmer-Noord en zijn ze allebei druk in de weer met Samen Varen.


Meditatief:


Marion merkt dat ondanks de lichamelijke ongemakken van haar ziekte, heeft ze baat heeft bij wandelen. Uren kan ze wandelen, 'de stress eruit lopen', noemt ze het zelf. 'Het is bijna iets meditatiefs voor mij.' Die groeiende passie voor wandelen brengt haar op het idee om al wandelend door middel van sponsoring geld in te zamelen voor Samen Varen. Geld dat hard nodig is wat alleen al één week huur van het schip kost de stichting 27.000 euro.Pieterpad:


In september 2020 gaat Marion voor de eerste keer 'lopen voor een tikkie'. Ze loopt van Hoek van Holland over het strand via Katwijk naar Zandvoort. Twee dagen en zestig kilometer lopen levert een sponsorbedrag op van bijna 1900 euro. Dat smaakte naar meer en dus heeft ze voor dit jaar een grotere uitdaging opgepakt. Ze wil alle etappes van het Pieterpad lopen, van Pieterburen naar de St. Pieterberg in Zuid-Limburg. Dat zijn bijna vijfhonderd pittige kilometers, verdeeld over 26 etappes.De Tekst gaat verder onder de Foto:Halverwege:


'Aanstaand weekend ga ik beginnen met de dertiende etappe en dan ben ik ongeveer op de helft.' Halverwege en nu al 1800 euro opgehaald, is een resultaat waar ze best blij mee is. 'Maar ik hoop natuurlijk op nog veel meer financiële steun.' Haar partner Bas is fysiek niet in staat om zoveel te lopen, maar wil Marion niet uit het oog verliezen. 'Ze heeft nogal de neiging om zichzelf te overschatten en wil altijd maar doorgaan. Ik kan het aan haar gezicht zien, als het genoeg geweest is', aldus Bas.Steunen:


Wie Marion wil sponsoren kan een bedrag(je) overmaken op rekeningnummer NL69RABO0311138535 t.n.v. M.M. Blom onder vermelding van Sponsorloop 2021.


'Maar als mensen het plezieriger vinden om rechtstreeks te doneren aan de stichting, dan kan dat natuurlijk ook.' Kwestie van klikken op de knop 'doneren' op de website www.samen-varen.nl

Bron: www.rtvpurmerend.nl