Marjan van Inloophuis ‘Leven met kanker’: ‘Soms moet je het gesprek aan dat papa kan doodgaan’.

20-09-2020 19:15Auteur: Aangeboden door Rabo ClubSupportmarjan inloophuis leven met kanker

Foto: Marjan Duurkoop.
Clubs en verenigingen in Woerden zorgen dat de buurt sterker en beter wordt. Het is de plek waar je samenkomt, elkaar leert kennen en waar je jezelf kunt zijn. Met Rabo ClubSupport wil Rabobank in hen investeren. Het Woerdense Inloophuis 'Leven met Kanker' was een van de geluksvogels die een helpende hand kreeg van de welbekende bank.


Door te investeren met kennis, netwerk en financiële middelen wil de Rabobank clubs en verenigingen in Nederland sterker en toekomstbestendig maken.


Zo ook Inloophuis 'Leven met Kanker'. Hier kunnen mensen die kanker hebben uit Woerden en omgeving elkaar treffen. Van alle fondsen die het inloophuis ontvangt, is maar 5 procent gesubsidieerd. "Dat is niet perse slecht," vertelt Marjan Duurkoop (58), fulltime coördinator van het inloophuis. "Natuurlijk zijn we wel ontzettend blij met de bijdragen van initiatieven zoals Rabo ClubSupport die we wél ontvangen. Zo kunnen we de huur voor dit pand betalen en hebben ook een bepaalde vrijheid. We kunnen bijvoorbeeld zelf activiteiten kiezen. Zo hebben we een ochtend speciaal voor mannen die omgaan met kanker en een middag waarop we kinderen van kankerpatiënten een gezellige activiteit bieden."


Aandacht voor kinderen:

Of dat laatste niet lastig is? Marjan knikt. "Het zijn natuurlijk kinderen. Soms komen er ook onderwerpen ter sprake zoals het feit dat papa misschien kan doodgaan. Dat gesprek moet je dan aangaan. Daarom hebben we vier vrijwilligers voor acht kinderen, zo kunnen we aandacht en zorg op maat geven."


'Opkikkertjes' haken:

Bij binnenkomst staan er gehaakte kikkertjes op tafel. Marjan lacht: "Ja, we hebben iemand die slecht slaapt door de pijn. Die haakt dan een 'opkikkertje' en probeert dan weer te slapen. Heel toepasselijk." Ernaast ligt een rouwkaart. "Ja, er overlijden natuurlijk weleens mensen. Dan gaan we met de groep samen naar de uitvaart en leg ik vervolgens een boekje met een  pen naast de kaart. Dan kunnen mensen zelf een boodschap achterlaten als ze dat willen."


Tekst gaat verder onder de Foto:Inloophuis leven met kanker

Foto: e 'opkikkertjes'.
Creatieve uitlaatklep:

De kikkers zijn niet de enige vorm van creativiteit die te spotten is in het prachtige oude pand aan de Wilhelminaweg. Op de tweede verdieping staan kasten vol met schilderijen, abstract  of met thema. "We hadden laatst het thema 'dikke vrouwen'". Marjan loopt binnen met een arm vol kleurrijke figuren. "Dit hebben we ook aan Rabo ClubSupport te danken: de sponsoring van  materialen. Zo'n creatieve uitlaatklep is af en toe fijn en broodnodig."


Grotere locatie:

Of het Inloophuis nog dingen mist? "We zijn ontzettend blij met de hulp op het gebied van huur en creatieve materialen. Maar door corona hebben we wel gemerkt dat een iets grotere locatie toch heel handig zou zijn. We werken met maar liefst vijftig vrijwilligers en hebben in totaal tweehonderd gasten die hier komen. Dat is toch heel wat. Hopelijk gaat dat nog een keer lukken!"


Er kan nog veel meer:

Je leest het: door de bijdrage van Rabo ClubSupport hebben kankerpatiënten en hun naasten een fijne plek om elkaar te ontmoeten. Maar met de hulp van de bank kan er nog veel meer! Denk aan het opzetten van trainingsprogramma's voor gehandicapten, verduurzaming van het clubhuis, gezond voedsel in de kantine, het aanbieden van re-integratie cursussen...


Schrijf jouw club of vereniging in!


Denk je nu: dat wil ik ook wel voor mijn club of vereniging? Dat kan!

De inschrijving van Rabo ClubSupport voor 2020 is geopend.


Let op:

Om mee te doen, moet jouw stichting of club klant zijn bij de Rabobank. Via jouw lokale Rabobank ontvang je een uitnodiging. Als je eenmaal staat ingeschreven, is het zaak om zoveel mogelijk stemmen te werven. De bijdrage die je ontvangt is namelijk afhankelijk van het aantal stemmen.


Dus waar wacht je nog op?

Schrijf je club of vereniging hier meteen in.
Bron: www.indebuurt.nl/woerden/gezondheid