Maud (25) overwon kanker en is nu miss-finalist: Dat korte haar, ik wil het niet’.

01-08-2021 10:57
Auteur: Phaedra Werkhoven - pzc.nl/binnenland
Persoonlijk verhaal: Maud van Oossanen (25) uit Eerbeek kreeg in maart vorig jaar de diagnose borstkanker. Het coronajaar stond voor haar in het teken van chemokuren en die vreselijk moeilijke beslissing om haar beide borsten te laten amputeren. Nu is ze een van de tien finalisten van de Miss Nederland verkiezingen.


Ze zit in de tuin bij haar ouders in Eerbeek. Een kort koppie met haar, die grote sprekende ogen, lange wimpers en ook haar wenkbrauwen zijn terug. ,,Nee joh", zegt ze lachend op de vraag of de missverkiezing niet een heel ouderwets rolbevestigend instituut is in deze tijd van gendergelijkheid. Dat vindt ze totaal niet. ,,Miss Nederland gaat echt niet meer over alleen maar mooi zijn, nee, ze zijn echt op zoek naar een powervrouw met een verhaal. Nou, dat ben ikwel."   

         

Het glas was altijd al half vol voor haar, altijd lachen, altijd blij. Ook vóór die dag dat ze in maart dat knobbeltje in haar rechterborst ontdekte. In het jaar dat iedereen stil stond door corona, facetimede Maud met vriendinnen, kreeg ze chemokuren en zat ze ineens gedwongen maandenlang met haar vriend Tim in quarantaine. Ze is niet van het zielig doen. Ja, het is een zwaar jaar geweest, het was vreselijk, maar wat heeft het voor zin dat continu te zeggen? 


De wanhoop van het verliezen van haar mooie lange haardos, die was er, maar zo redeneert ze: het is nou eenmaal zo, hiermee heb ik te dealen. ,,Een dag voor de laatste chemo heb ik alles afgeknipt, dat was een moeilijk moment." 
De Tekst gaat verder onder de Foto:
 Maud genas van borstkanker en had een zwaar jaar. Maar nu behoort ze tot de laatste tien finalisten van de Miss Nederland verkiezing.

Maud genas van borstkanker en had een zwaar jaar. Maar nu behoort ze tot de laatste tien finalisten van de Miss Nederland verkiezing.

Jeroen Jazet.

Voorpagina van de krant:


Een pruik met lange haren ging op, waarmee ze de voorpagina van deze krant haalde, want 23 jaar en borstkanker, dat komt niet veel voor. Ze liet vijftien eicellen invriezen voor straks, als ze een gezin zou willen stichten. Ze zag het stiekem helemaal voor zich, met Tim.


De twee tumoren in haar borst bleken hormoon- en eiwitpositief en uitgezaaid naar de lymfeklieren. Daarom besloot ze na lange gesprekken met haar moeder en de artsen, maar ook met lotgenoten, voor amputatie te gaan, voor de zekerheid. Dat was een hele moeilijke beslissing. 


De Tekst gaat verder onder de Foto:Maud eind september vorig jaar, met pruik. Ze liet via Instagram  ook haar kwetsbare kant zien.

Maud eind september vorig jaar, met pruik. Ze liet via Instagram  ook haar kwetsbare kant zien.

Jeroen Jazet / Instagram Maud van Oossanen.


Is het de juiste geweest? Ze denkt van wel. De operatie aan de andere borst moet ze nog inplannen. Ze praat er nuchter over. ,,Dan hoef ik niet meer bang te zijn dat het in de toekomst terugkeert. Dat geeft me een rustiger gevoel." 


In november was het zover, ze zag er er als een berg tegenop.  ,,Nu is het mooi, maar toen ik wakker werd uit de narcose schrok ik enorm, ondanks dat ze me hadden voorbereid." Pas in januari durfde ze weer echt te kijken en was zichtbaar dat het echt mooi ging worden. ,,Maar er zit geen gevoel meer in en het is hard, het zijn siliconen." Ze plukt met haar lange gelakte nagels aan haar haar in haar nek. ,,Weet je, mijn borsten zijn mijn borsten, het is niet alles. Mentaal gaat het best oké."


De Tekst gaat verder onder de Foto:
Maud straalt, ondanks haar heftige verhaal.

Maud straalt, ondanks haar heftige verhaal.

Foto: Jeroen Jazet.

Erg spannend:


In de hal had haar vader verteld dat het een paar maanden geleden even heel erg spannend was toen Maud toch opnieuw een bultje bij haar oksel voelde, vlak voor ze een MRI moest krijgen. Serieuze strakke blik. ,,Dan merk je pas hoe bang je eigenlijk geweest bent, als het dan misschien weer terug komt." 


Maud wuift het even later weg. Het was een opgezet kliertje. Heel even had ze gedacht: 'Oef, nee hè?" Maar gelukkig bleek het goed. ,,En dan denk ik ook 'klaar, het is niks, nu niet meer daarin blijven hangen. Het is weg, dus geniet ervan zolang het weg blijft'.''


 


Ik wil gewoon Maud zijn, praten over dingen waar jonge mensen over praten. Niet over kanker.

Maud van Oossanen.
Ze is helemaal schoon, tot in haar tenen. De angst is weggeëbd. Dagelijks haar medicijnen nemen, dat is waar ze op moet letten. Verder wil ze het er met vriendinnen ook eigenlijk niet meer over hebben. ,,Ik wil gewoon Maud zijn, leuke dingen doen, genieten van het leven, praten over dingen waar jonge mensen over praten. Niet over kanker." Ondertussen is ze door die medicijnen wel in de vervroegde overgang gekomen. ,,Opvliegers, botontkalking, zere gewrichten en extra kilo's, maar het hoort er nu gewoon even bij."De Tekst gaat verder onder de Foto:Uit honderden aanmeldingen werden 50 jonge meiden geselecteerd, 10 staan er in de finale. Maud is een van hen.

Uit honderden aanmeldingen werden 50 jonge meiden geselecteerd, 10 staan er in de finale. Maud is een van hen.

Foto: Brunopress.

Straks, als ze stopt met de hormoontherapie, zal haar lijf weer herstellen, kan ze dus in principe zwanger raken en komt haar lichaam uit de slaapstand. ,,De oncologen achten de kans groot dat ik dan weer vruchtbaar ben. Mijn lichaam is steeds heel sterk geweest en ook de chemo is bij mij niet hard ingeslagen. Dus ik vertrouw daar wel op."


Haar weg, kilo's erbij:


Tijdens de chemo kwam ze al 11 kilo aan en kreeg ze een heel ander lijf dan ze had voordat ze ziek werd. ,,Dat maakte me onzeker. Ook omdat mijn haar weg was, ik voelde me niet meer vrouwelijk, maar net een jongetje. Ik had altijd heel erg lang haar en iedereen vindt nu mijn korte haar leuk, maar ik wil het niet. Ik word ineens veel ouder geschat dan ik ben, dat is niet leuk. Het extra gewicht gaat er belachelijk moeilijk vanaf. Ik wil niet per se slanker zijn, maar mijn oude lijf weer terug zoals het was. Daar heb ik het moeilijk mee." 
De Tekst gaat verder onder de Foto:
'Het maakt niet uit als je een maatje meer hebt, wees trots op je lijf.'

'Het maakt niet uit als je een maatje meer hebt, wees trots op je lijf.'

Foto: Jeroen Jazet.


En toch doet ze mee aan de missverkiezing. Ze was al eens eerder benaderd, nog voordat ze ziek werd, maar nu was voor haarzelf het juiste moment. Uit 1900 aanmeldingen zit ze na meerdere voorrondes in de finale.  29 augustus is die finale.


Haar verhaal is wel one of a kind, ze is de eerste miss die kanker heeft gehad én kort haar heeft. ,,Als je alle finalisten op een rijtje ziet, ben ik ook de meest volle. Maar het maakt niet uit als je een maatje meer hebt, wees trots op je lijf. Ik merkte door mijn ambassadeurschap voor Pink Ribbon dat veel vrouwen door mij geïnspireerd raakten. Als ik de missverkiezing win kan ik een jaar lang in dienst een platform creëren waarmee ik dat nog meer kan doen. Vrouwen begeleiden die ziek zijn geweest, bijeenkomsten organiseren, vrouwen die onzeker zijn inspireren."

 

We waren nog twee halve kinderen van 23 en 22 en dan moet je zoiets doormaken.

Maud van Oossanen.
Het gaat niet om het perfecte plaatje bij de missverkiezing, het zijn geen vrouwen die zich druk maken of hun nagels wel zijn gedaan, nee, ze zitten make-uploos aan tafel, het zijn allemaal topwijven, zoals ze zegt. ,,Het is niet van 'hier heb je je kroon en joejoe', het is zoveel meer dan dat. Ook als ik niet win ben ik blij. Ik heb toch meegedaan, ik ben toch in de top tien gekomen en dat vind ik al een hele prestatie van mezelf."

 


Jeugdvriend:Haar alles, haar steun en toeverlaat, haar jeugdvriend heeft haar erdoorheen gesleept het afgelopen jaar.  ,,Toen ik ziek was, had ik vaak last en pijn en dan ben je niet altijd vrolijk. Dat lukte me niet altijd. Maar hij is daar heel goed mee omgegaan. We waren nog twee halve kinderen van 23 en 22 en dan moet je zoiets doormaken."


Nooit was er ruzie, nooit gedoe, ze vonden het altijd fijn om samen thuis te zijn. ,,Hij betekent zoveel voor mij." Ze zucht, haalt haar neus op. Niet huilen, niet huilen, blijven ademen, prevelt ze en wappert met haar hand voor haar gezicht.


Ze  hoopt dat ze wint en een gaaf jaar voor zich heeft. ,,Die kanker is me wel overkomen, maar ik wil er niet iets zieligs van maken, maar dat ik er kracht van heb gekregen en dat je nog iets van je leven kan maken ook al is het even heel erg klote geweest." De Tekst gaat verder onder de Foto:
Finalist  Maud van Oossanen

Finalist  Maud van Oossanen.

Foto: Brunopress. 

De badpakkenronde, zou die vrouwonvriendelijk zijn? Grote ogen. Waarom? ,,Je kan mooi in een badpak lopen en je goed voelen en trots zijn, dat is toch iets heel erg moois? Zeker voor mij, om die stap te zetten op het podium te lopen en te denken: fuck you met je maatje 34-36, ik ben maatje 38-40 and I'm proud of it! Ik vind mezelf mooi met wat extra vetjes en rolletjes. Ik vind dat alles behalve vrouwonvriendelijk."


Blij zijn met het leven en dat je er mag zijn. Chemo verandert je lijf maar je moet het niet zien als iets waar je je voor moet schamen. Dat zijn zo van die mantra's die ze door dit jaar hoog heeft. De kleine dingen, daar ergert ze zich niet meer aan. ,,Altijd je kop op houden en niet laten hangen. Ik heb steeds gedacht: 'laat het maar allemaal over je heenkomen, dan kijk je daarna wel hoe je je voelt'." 


Maine coon kat:


Voor haar 25ste verjaardag in februari 2021 kreeg ze van haar ouders een grote rode maine coon kat, 'een maatje voor Maud'. Terwijl ze hem oppakt en haar neus in zijn vacht drukt zegt ze dat ze misschien aanvoelden dat zij dit nodig had de komende tijd.  


Ze trekt haar jurk recht, schouders naar achteren. Door Miss Nederland kan ze ook haar ziekte verwerken denkt ze. Juist omdat ze niet elke dag er met iedereen bij stil wil staan. ,,Want de ziekte is weg en nu kan ik er iets positiefs mee doen. Dat ik af en toe een stapje terug kan doen en bedenken: 'ja, dit heb ik allemaal meegemaakt'."  


De Tekst gaat verder onder de Foto:
Maud samen met haar 'maatje'.

Maud samen met haar 'maatje'.

Foto: Jeroen Jazet.
Voor de video van dit artikel klik hier
Bron: www.pzc.nl