Mauritskliniek beschikbaar voor acute huidproblemen, maar zorg in ziekenhuizen gaat ook gewoon door.

28-03-2020 16:57


Auteur: Frank Hermans - gelderlander.nl/nijmegenEen dermatoloog van de Mauritskliniek onderzoekt een moedervlek. 

Een dermatoloog van de Mauritskliniek onderzoekt een moedervlek.

Foto: ANP.

NIJMEGEN - De Mauritskliniek in Nijmegen heeft zich beschikbaar gesteld als behandelcentrum voor patiënten met huidkanker en acute huidproblemen in deze regio. Ziekenhuizen en huisartsen kunnen patiënten met bijvoorbeeld verdenking op huidkanker, vochtproblemen in de benen en wondinfecties hiernaar doorverwijzen.

,,Zo spelen we tijd vrij voor de ziekenhuisartsen. Hun inzet is nodig voor de te verwachten hausse aan coronapatiënten. Wij kunnen op deze manier ons steentje bijdragen om die zorg in zo goed mogelijke banen te leiden", aldus algemeen directeur Robert Marseille van de Mauritskliniek.


De ziekenhuizen laten weten dat ze ook zelf nog capaciteit hebben voor dit zorg. Een woordvoerster van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis: ,,De zorg die Mauritskliniek zegt te geven, gebeurt hier ook nog. De afspraken bij de poli Dermatologie die niet telefonisch of via beeldbellen kunnen en niet kunnen worden uitgesteld, gaan nog gewoon door." 


Ook ziekenhuis Rijnstate in Arnhem gaat door met de zorg. ,,Wij bieden nog steeds oncologiezorg en acute zorg aan in deze tijd. De Mauritskliniek is dus niet de enige in de regio", zegt een woordvoerster.


Geen opvang coronapatiënten:

De Mauritskliniek gaat niet, zoals de Sint Maartenskliniek, coronapatiënten opvangen die al flink hersteld zijn. ,,Dit is niet te realiseren, omdat we geen beddencapaciteit hebben en onvoldoende medewerkers die zijn opgeleid om 24-uurszorg te leveren. We hebben ook geen beademingsapparatuur." Als de nood echt aan de man komt, gaan we de zaak opnieuw bekijken


Helemaal uitgesloten is de opvang van coronapatiënten overigens nog niet. ,,Als de nood echt aan de man komt, gaan we de zaak opnieuw bekijken." 


Beeldverbinding:

Op een normale werkdag ontvangt de Mauritskliniek aan de Sint Canisiussingel 150 patiënten. Nu zijn dit er veel minder, om het aantal contacten en daarmee mogelijke verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. ,,We hebben veel afspraken met patiënten waarbij geen spoed is voor nu verzet. Ook doen we meer consulten met beeldverbinding. De ruimte die we hiermee winnen, kunnen we gebruiken voor spoedpatiënten."Wie hoest of andere verkoud­heids­ver­schijn­se­len heeft, wordt vooraf verzocht niet naar de kliniek te komen.


Strikte veiligheidsregels:

Voor bezoekende patiënten worden strikte veiligheidsregels in acht genomen. ,,Een doktersassistent meet bij de voordeur, dus al voor binnenkomst, de temperatuur van alle patiënten. Iedereen moet de handen wassen. Wie hoest of andere verkoudheidsverschijnselen heeft, wordt vooraf verzocht niet naar de kliniek te komen."


De zorg voor dermatologische-oncologische patiënten blijft doorgaan. ,,Zodat het weghalen van verdachte plekjes direct of op korte termijn kunnen blijven plaatsvinden."
Bron: www.gelderlander.nl