Max (19) wil onderzoek doen naar ziekten: ‘Fascinerend en beangstigend hoe een virus de hele wereld in z’n greep heeft’.

20-05-2020 16:35


Auteur: Lisa Vogel - ad.nl/amersfoort.Max de Groot uit Nijkerk.

Max de Groot uit Nijkerk.

Foto: Lisa Vogel.
Jongeren vertellen over wie en wat ze belangrijk vinden. Als kind was hij al gefascineerd door de wetenschap en nu droomt Nijkerker Max de Groot (19) zelf van een carrière als onderzoeker. Zijn doel: meehelpen om ziekten als kanker te kunnen bestrijden. 

Wat vind je zo fascinerend aan de wetenschap?

,,Vroeger droomde ik ervan om astronaut te worden. Het idee dat er veel meer mogelijk is buiten onze planeet, maakt het voor mij zo fascinerend. Astronaut worden was maar een kinderdroom, maar de wetenschap blijf ik interessant vinden. We kunnen nog zoveel meer onderzoeken en ontdekken. Daarom heb ik gekozen voor de studie biologie en medisch laboratoriumonderzoek, wat ik studeer aan de Hogeschool Saxion in Deventer. Zodra ik deze opleiding heb afgerond, wil ik naar de universiteit. In de toekomst wil ik me inzetten voor de gezondheid van mensen en mijn steentje bijdragen aan het bestrijden van ziekten."
   

Ik ben dol op avontuur en het lijkt me een bijzondere ervaring om in mijn eentje naar een totaal ander continent te gaan. Als ik later voor werk naar het buitenland zou moeten verhuizen, doe ik dat.


Waarom ziekten?

,,Het lijkt me heel interessant om bijvoorbeeld in een laboratorium onderzoek te doen naar hart- en vaatziekten of kanker, zodat minder mensen hieraan overlijden. Het zit in mij om behulpzaam te zijn en klaar te staan voor andere mensen. Via deze weg kan ik mensen op een indirecte manier helpen. Dat vind ik belangrijk. Ik ben ook een erg nieuwsgierig persoon. Als ik de kans zou krijgen om mee te werken aan het ontwikkelen van een vaccin tegen het coronavirus, zou ik dat meteen doen. Het is fascinerend en beangstigend tegelijk hoe een virus de hele wereld in z'n greep heeft."


Wat is je plan voor de toekomst?

,,Als eerst wil ik via stages veel werkervaring opdoen. Ik zou daarvoor graag stage willen lopen in een ziekenhuis in Canada of Australië. Ik ben dol op avontuur en het lijkt me een bijzondere ervaring om in mijn eentje naar een totaal ander continent te gaan. Als ik later voor werk naar het buitenland zou moeten verhuizen, doe ik dat. Zolang ik mijn muziek kan luisteren, kan ik prima op mezelf zijn. Muziek is ontzettend belangrijk voor mij. Het geeft me een goed gevoel en maakt me vrolijk. Maar Nijkerk achterlaten, zou ik wel moeilijk vinden hoor. "


Wat ga je dan het meest missen?

,,Mijn familie en vrienden. Ik woon al mijn hele leven in Nijkerk en weet dus niet beter dat deze mensen er zijn en altijd voor me klaar staan. Tijd doorbrengen met vrienden geeft mij energie. Ik kan best wel een introvert persoon zijn, maar bij mijn vrienden ben ik 100 procent mezelf. Naar Nijkerk zal ik altijd terugblijven komen en wie weet later toch zelf wonen."Bron: www.ad.nl