Medewerkers Rabobank doneren aan bouw Hospice Koningshove: meer donaties welkom.

13-01-2022 19:37v.l.n.r.: Jan Vincenten, voorzitter hospice, Melanie Peltzer, penningmeester hospice, Petra den Boer-van der Ende, vermogensmanager Private Banking en Raymond Pors, Adviseur MKB van de Rabobank.

Hospice Koningshove ontvangt een donatie van €10.000 van het Marktteam van Rabobank Zuid-Holland Midden. Daarmee komen de bouw en de realisatie van het hospice in Pijnacker-Nootdorp dus een stapje dichterbij. Het opvangtehuis zal naar verwachting vanaf 2023 plaats bieden aan zes mensen in hun laatste levensfase.


De Rabobank keert een deel van de winst uit aan maatschappelijke organisaties. Het gaat daarbij om organisaties die projecten initiëren passend bij de thema's Duurzaam Ondernemen, Banking4Food, Financieel Gezond Leven, Duurzaam Wonen en de Energietransitie. Marktteamleden van Rabobank Zuid-Holland Midden selecteren maatschappelijke initiatieven in de regio die zij willen steunen.


Een hospice in ons dorp?


De plannen voor hospice Koningshove ontstonden ongeveer anderhalf jaar geleden, vertelt bestuurslid Jan Vincenten. "De Lions Club Pijnacker-Nootdorp werd toen benaderd door twee huisartsen in Delft. Die zagen bij het hospice in Delft met enige regelmaat bewoners uit onze gemeente. Dat is wrang. Want mensen hebben vaak tientallen jaren dezelfde huisarts. En dan krijgen ze de laatste maanden van hun leven ineens een arts die ze nog niet kennen."


De Delftse huisartsen vroegen de Lions Club hun netwerk in te zetten voor de komst van een hospice in Pijnacker-Nootdorp. Daarom stapte de Lions Club onder meer naar de gemeente. Vincenten: "De gemeente reageerde direct heel enthousiast." Zo was al snel een mogelijke, mooie locatie gevonden aan het Koningshof (schuin achter de Dorpskerk). Begin 2022 beslist de gemeente bovendien over een aangevraagde garantie voor de financiering van het hospice.


Groene omgeving:


Januari 2022 start ook een wervingscampagne bij ondernemers in Pijnacker-Nootdorp. Vincenten: "Als we 2,5 ton hebben, dan kunnen we écht van start. Zo krijgen we een bijdrage van de gemeente en van een landelijk fonds. En we hebben nu dus al een donatie van de Rabobank ontvangen. Daar zijn we zeer blij mee. We hopen dat ook ondernemers en particulieren in Pijnacker-Nootdorp ons willen steunen. Dat kan eenmalig, of voor meerdere jaren via het daarvoor ontwikkelde partnerplan."


Komende maanden blijkt dus of Hospice Koningshove er daadwerkelijk komt. Het gebouw zal dan bestaan uit onder meer kamers voor zes bewoners, een familiekamer en ruimte voor wijkverpleging en coördinatie. Het hospice komt in een groene omgeving te liggen met een kleurrijke zomertuin en mooie oprit. Bovendien wordt het een energieneutraal gebouw. Vincenten: "We hopen dat de bouw in 2023 gereed is."


Al veel vrijwilligers:


Het bestuur van het hospice bestaat naast Vincenten uit nog twee leden van Lions Clubs en de twee huisartsen uit Delft. In het Comité van Aanbeveling zitten behalve de burgemeester, lokale huisartsen, ondernemers uit Pijnacker-Nootdorp en vertegenwoordigers van kerken. Het hospice zal in belangrijke mate draaien op de inzet van vrijwilligers. Vincenten: "We hebben direct nadat de locatie in beeld kwam de omwonenden geïnformeerd over onze plannen. Daar kregen we positieve reacties op en het leverde ook al direct meer dan tien enthousiaste vrijwilligers op."


Op de website www.koningshove.nl staat meer informatie over het hospice.
Bron: www.telstar-online.nl/nieuws/actueel