Medisch advocaat De Kort sluit kantoor: ‘Energie nodig voor behandeling van eigen ziekte’.

22-02-2021 16:32


Auteur: Willem Geurts - ad.nl/boxtelArno de Kort neemt gas terug in zijn medisch advocatenkantoor. 

Arno de Kort neemt gas terug in zijn medisch advocatenkantoor.

Foto: Jan Zandee.


SINT-MICHIELGESTEL - Medisch advocaat Arno de Kort uit Sint-Michielgestel stopt met zijn werk.

De reden? De Kort voert nog een eigen strijd, optimale behandeling voor zijn chordoom, een zeldzame kwaadaardige tumor. ,,In feite ben ik ook mijn eigen casus geweest.''


Vaak is het als de Bijbelse strijd van David tegen Goliath, de zaken die De Kort bevecht voor zijn cliënten, tegen machtige verzekeraars. Voor veel van zijn cliënten, patiënten die medische fouten ondergingen, sleepte De Kort er in zo'n  twintig jaar aanvaardbare schikkingen uit. Binnenkort echter gaat de Gestelaar zijn bedrijf uitschrijven bij de Kamer van Koophandel.

 

De Kort zegt in 'reservetijd' te leven. Hij stelt het met opmerkelijke nuchterheid vast. De tumor bij zijn hersenstam groeit, ondanks eerdere risicovolle operaties in de VS en andere intensieve behandelingen. Elf jaar terug gaf een specialist hem het vooruitzicht van nog anderhalf jaar. 


O wonder:


Die termijn heeft De Kort gehaald, en o wonder, diens energie blijkt onverminderd groot. ,,Ik heb beperkingen die me belemmeren, dat heb ik te aanvaarden. Daarom ga ik het zakelijke deel loslaten. Zolang het kan blijf ik mijn cliënten bijstaan als medisch advocaat."


Ook arts:


De bijna 60-jarige De Kort is zowel arts als advocaat. Voor zijn clientèle een zegen. Want om in een eerste consult hun medische verhaal kwijt te kunnen hoeft niet meteen een medisch deskundige aan te sluiten. Een besparing van algauw een paar duizend euro. Profiteren:Arno de Kort.

Arno de Kort.

Foto: Jan Zandee. 
De advocaat profiteerde ook zélf van diens vrij bijzondere combinatie aan professionaliteit. ,,In feite ben ik ook mijn eigen casus geweest. Ik heb mijn verzekeraar moeten overtuigen van de noodzakelijke behandelingen in Boston en Seattle om deze  levensbedreigende kwaal te bestrijden." Tal van lotgenoten ontberen die kansen, of laten die wellicht onbenut. ,,De drempel is voor veel mensen hoog. Praktijken als de onze ziet maar het topje van de ijsberg", aldus de Gestelaar.


Wrang:


,,In zekere zin beschouw ik mijn werk tegen de verzekeraar als een spel, al die zaken van medische fouten waarmee cliënten zich melden", beaamt Arno de Kort. Een wat wrange benaming voor alleszins gewichtige belangen. Voor de (ex-)patiënt betreft het dikwijls de kansen om opnieuw een aanvaardbaar leven te kunnen oppakken, voor de verzekeraar met als doel de geldbuidel zo veel als kan gesloten te houden.


Tumor:


Meteen na zijn studie Geneeskunde koos De Kort rond 1985 voor het onderwijs, als docent aan MBO- en HBO-opleidingen in Helmond, Eindhoven en Tilburg. ,,Ik wilde tussen de mensen zijn. Het werk als arts trok mij niet zo. Naast het onderwijs vond ik tijd om de rechtenstudie aan de Open Universiteit af te ronden. Zo kwam ik tot een eigen advocatenkantoor. Toch meer tussen de mensen." Advocatuur en onderwijs gingen jarenlang gelijk op. Dat de tumor hem noopte tot het stopzetten van zijn lestaken, betreurt Arno de Kort zeer.
De standaard is dat de aansprake­lijk­heid bijna altijd wordt afgewezen.

Arno de Kort.
Moeilijk:


Wat vooralsnog bleef is dat 'spel', die wat bittere aanduiding van de Gestelse jurist, tussen hemzelf als juridisch vertegenwoordiger van patiënten die verhaal halen bij verzekeraars.


,,Daarbij draait het altijd om aansprakelijkheid. De standaard is dat die bijna altijd wordt afgewezen. Dan is het zaak om bewijslast te verzamelen, die dikwijls moeilijk te verkrijgen is." 


Slepende jaren:


In het kort schetst De Kort een casus, waarbij het hem ruim drie slepende jaren kostte om tot een passende compensatie te komen voor een patiënt die als gevolg van medische blunders blind werd. ,,Het ging van 80.000 tot 120.000 naar uiteindelijk 420.000 euro, om een geheel onverwacht ander leven te kunnen inrichten."


Gevoel van medeleven:


Bij de tegenpartij, de verzekeraar van medische instellingen, ontbreekt volgens de medisch advocaat het gevoel van medeleven voor getroffen cliënten. ,,Zij zien nooit de patiënt. Regels en protocollen bepalen de gang van zaken. Het gaat puur om geld, zelden over het leed van mijn cliënten. Inderdaad, heel kil." Dan treffen potentiële cliënten in De Kort's advocatenkantoor meer menselijkheid aan.Het gaat puur om geld, zelden over het leed van mijn cliënten

Arno de Kort.
David tegen Goliath:


De Kort (in eigen kringen 'Noot') bezit ook buiten de kantoorpraktijk een tomeloze daadkracht. Nu wacht hem nog een gamma-knife behandeling in Tilburg. Die opent voor hem deuren in Genève, voor een trial van een nieuwe techniek om het chordoom te lijf te gaan. Als David tegen Goliath.
Bron: www.ad.nl