Meerderheid wil rookvrije films en series: 'Geeft het slechte voorbeeld'.

23-04-2023 12:12

 

 

 

Onderzoek KWF.

 
 
 
Still uit Euphoria.
 
 
 
 
 
 
 
Rokende modellen in Parijs, vapende jongeren voor een school of een cowboy die een shaggie rookt op zijn paard. Series, films en tv-shows zouden rookvrij moeten zijn. Dat vindt, zo blijkt uit onderzoek onderzoek van ondermeer KWF, de meerderheid van de Nederlanders. Zien roken, doet roken, stellen deskundigen. Toch lijkt de sigaret voorlopig nog niet van het scherm verdwenen.
 
 
Uit onderzoek van het Longfonds, KWF, en de Hartstichting blijkt dat 73 procent van de Nederlanders vindt dat rookvrij het nieuwe normaal is. Dat zou ook terug te zien moeten zijn op tv, in tijdschriften, muziekvideo's en op social media.
 
 
Zo vindt 66 procent van de Nederlanders dat de rookverslaving niet meer in films, series en op tv te zien zo moeten zijn. Daarnaast vindt 77 procent dat influencers op social media het goede voorbeeld moten geven en geen rookwaar of vapes in beeld moeten brengen. "Roken in films en series geeft absoluut het slechte voorbeeld", zegt Jacqueline Krouwel van Jellinek tegen Editie NL. "Dat geldt ook voor drinken. Als je mensen ziet drinken dan krijg je zelf ook zin om te drinken en dat is ook zo met roken."

Het zou volgens haar dan ook een goed idee als bijvoorbeeld influencers bijvoorbeeld niet meer vapen op social media. "Het is eigenlijk een vorm van reclame, zeker als bekende mensen het doen. Ik ben voor een verbod op elke vorm van reclame voor roken en nicotine."

 

 

Realiteit:


Maar om het gebruik van sigaretten in films en series te verbannen moet de filmindustrie nog overstag en dat lijkt nog niet het geval. In 2020 werd er volgens Gezondheidsfondsen voor Rookvrij waar KWF, het Longfonds en de Hartstichting onder vallen, in 38 procent van de nieuw verschenen topfilms gerookt. In series was dat zelfs 64 procent.
 

Filmmaker Martin Koolhoven ziet het zelf niet zitten om sigaretten te verbannen. "Als je er fundamenteel naar kijkt dan reduceer je op deze manier film tot iets waarin je alleen wenselijke dingen uit de realiteit ziet. Dat gaat tegen het hele idee van drama in", zegt hij tegen Editie NL. "Moord willen we ook niet, dus moet dat straks ook maar uit elke film?"

 

Hij vindt het een vorm van censuur. "Mensen roken in het echt ook. Als ik een film maak die zich afspeelt in de jaren veertig, dan doe ik recht aan de werkelijkheid als de karakters roken."

 

 

Voor de Video van dit Arikel klik hier