Meester Paul (65) geeft na twee jaar afwezigheid door ziekte nog één laatste turnles: “Dit voelt als de eerste en laatste schooldag tegelijk”.

19-03-2022 17:10

 

Auteur: Anthony Statius - hln.be/maldegem

 

 

Paul Mortier tussen zijn leerlingen. 

Foto:  Anthony Statius.

 

 

 

 

 

ADEGEM: Nog één laatste dag les geven. Dat was de wens van Paul Mortier (65), al sinds 1984 vaste turnleraar in de Vrije Basisschool De Papaver in Adegem (Maldegem). Sinds een fietsongeval in december 2019 was Paul er niet meer geweest, want na het ongeval werd kanker vastgesteld en daarna moest de man tegen zijn zin vervroegd met pensioen. Gisteren ging zijn wens in vervulling. “Mijn doel was om alle kinderen met blinkende ogen naar huis te doen vertrekken”, zegt Paul.

 

“Merci meester Paul.” Na het belsignaal roepen de leerlingen van De Papaver nog één keer voor hun geliefde turnleerkracht. Een officiële werkdag was het niet voor Paul Mortier, want de Eeklonaar is al een half jaar met pensioen. Maar hij had zijn laatste werkjaren toch graag anders gezien.

 

Wat ik nu ga doen? Ik heb heel wat plannen, maar nu ga ik eerst een glaasje drinken met de collega’s

Paul Mortier


“Op 29 november 2019 heb ik mijn laatste turnles gegeven”, vertelt Paul. “Op maandag 2 december vertrok ik met veel enthousiasme met de fiets naar school, maar op de Markt van Eeklo geraakte ik betrokken bij een dodehoekongeval. Mijn fiets belandde onder een auto, maar ik kon gelukkig op tijd van mijn fiets springen en kwam er met enkele breuken en schaafwonden vanaf. Na vier weken voelde ik me echter nog altijd niet goed en ik heb toen een bloedonderzoek laten uitvoeren. De resultaten waren niet goed, want er werd prostaatkanker vastgesteld. De behandeling en het herstel hebben een jaar geduurd. Ik ben ondertussen volledig genezen, maar op het moment dat ik terug wou gaan werken, kreeg ik te horen dat dit niet kon. Eens je 63 jaar bent en je langer dan één jaar uitvalt, moet je verplicht met pensioen. Ik was daar in het begin wel kwaad om, want ik wou zeker nog dat laatste jaar les geven. Ik ben zelfs nog naar Santiago de Compostela gewandeld om te bewijzen dat ik fit was, maar tevergeefs.”

 

 

Nog één keer lesgeven:


De collega’s van Paul wilden voor hem een groot afscheidsfeest geven, maar Paul koos er zelf voor om als afscheid nog één dag les te geven. Dit deed hij vrijdag en zowel de kinderen als hijzelf genoten van ieder moment. “Ik werk in De Papaver sinds 1984 en heb zeker aan 1.800 leerlingen turnles gegeven”, zegt Paul. “Voor mij voelde deze dag als 1 september en 30 juni tegelijk: de blijdschap die je voelt op een eerste schooldag, maar ook de vreugde van de vakantie die begint. Ik heb aan acht klassen les gegeven en we hebben vooral op balsporten geoefend. Mijn doel was om de kinderen met blinkende ogen naar huis te zien vertrekken en dat is gelukt. Wat ik nu ga doen? Ik ben met mijn vrouw een huisje in Gent aan het verbouwen en ook mijn schoonzus heeft verbouwingsplannen. Ik heb ook heel wat werk in de tuin en ik wil familie in Frankrijk bezoeken. Ik weet alvast wat gedaan, maar nu ga ik nog een glaasje drinken met de collega’s.”

 

 

Paul Mortier tijdens zijn laatste turnles. 

Foto:  Anthony Statius.

 

 

 

 

Bron:  www.hln.be