Met alleen doorzettingsvermogen kom je de Alpe d'Huez niet zes keer op voor het goede doel.

08-03-2020 19:29


Auteur: Rianne Smit - ad.nl/rivierenland.
Op de markt in de Evenementenhal in Gorinchem verkopen de deelnemers zelfgemaakte spullen om geld op te halen. De opbrengst gaat naar Alpe d'HuZes.

Foto: Erwin Kessing.
 
Vijfduizend wandelaars, fietsers en hardlopers gaan in juni de Alpe d'Huez op voor het goede doel. Maar hoe doe je dat, zes keer zo'n loodzware bergtocht maken? Wat voor voeding heb je nodig, wat kun je verwachten? Het antwoord kregen de sporters op de landelijke deelnemersdag van de Alpe d'HuZes in de Evenementenhal in Gorinchem.

Elke deelnemer die de Alpe d'Huez op gaat om geld op te halen voor de bestrijding van kanker heeft een verhaal; iemand om voor te wandelen, rennen of fietsen. Machteloosheid en verdriet omzetten in daadkracht, daar draait het op 4 juni om. In de aanloop naar het grootste geldwervingsevenement van Nederland toe zijn er drie deelnemersdagen om de vijfduizend mensen die afreizen naar Frankrijk voor te bereiden op de loodzware tocht. Zaterdag was de tweede dag in Gorinchem.

Emotie en vastberadenheid zijn er bij iedereen meer dan voldoende, maar daarmee kom je nog niet de Alpe d'Huez op. Naast de vijfduizend deelnemers zijn er het hele jaar door ruim tweehonderd vrijwilligers bezig. En op de dag van de Alpe d'HuZes zelf zijn er nog eens duizend mensen die zorg dragen voor het goede verloop van het evenement.


,,Een medisch team, masseurs, handhavers en verkeersregelaars. Mensen die helpen met de wc's schoonmaken'', somt woordvoerder Peter van Boesschoten op, die in juni zelf voor de eerste keer meedoet. ,,En deze vind ik zelf heel mooi: een team huiswerk, zodat de kinderen van deelnemers onder begeleiding hun schoolwerk kunnen maken.''


Het verhaal gaat onder de foto verder.Op een trainingsfiets krijgen de deelnemers een voorproefje van hoe het voelt om de berg op te fietsen. Mét beeld van de Alpe d'Huez.

Foto: Erwin Kessing. 


Onderzoek:

In vijftien jaar haalden de deelnemers meer dan 174 miljoen euro op, waarmee in totaal 203 onderzoeken naar kanker zijn gefinancierd. Onderzoeken als de invloed van de conditie op het herstel na een operatie, of hoe de wachttijd tussen patiëntonderzoek en de uitslag verkort kan worden.


De 43.000 deelnemers hebben in totaal al wandelend, fietsend of rennend meer dan 150.000 keer de tocht van 14 kilometer afgelegd. En dat is meer dan vijf keer de hele wereld rond, zegt Van Boesschoten.


Daarom ook: training is belangrijk. Tijdens de deelnemersdag in de Gorcumse Evenementenhal zijn er workshops voeding, fietsen, wandelen en meer. Zelfs een workshop donatiewerving, want dat is uiteindelijk waar het om draait: geld ophalen voor onderzoek, zodat uiteindelijk niemand meer hoeft te overlijden aan kanker.


Kaarsen:

Marinka Smit is vanuit Groningen naar Gorinchem afgereisd voor de deelnemersdag om de sporters voor te bereiden. Ze is onderdeel van het team 'kaarsen', dat ervoor zorgt dat alle duizenden kaarsen met persoonlijke boodschappen verlicht zijn. ,,Ik help mensen bijvoorbeeld om de juiste woorden te vinden om op het kaartje te schrijven'', legt ze uit. ,,Emotioneel is het zeker, maar het past wel goed bij hoe ik ben. En daarna kan ik het wel loslaten, hoor. Ik heb het inmiddels zo vaak meegemaakt in mijn omgeving, die rotziekte.''


Fotograaf Marco van Ammers uit Graft (bij Alkmaar) legt de sporters vast op hun meest kwetsbare moment. Moeilijk, maar ook mooi, vindt hij. ,,Mensen zijn vaak heel dankbaar dat het op beeld staat. Natuurlijk raakt het me; er zou denk ik iets mis met me zijn als het me niet zou raken. Je moet dit niet als een machine doen.''


De finish is een onbeschrijflijk moment voor de deelnemers, zegt hij. ,,Als je nog nooit meegedaan hebt, is dat niet uit te leggen. En als je er geweest bent hóef je het niet meer uit te leggen."Het verhaal gaat verder onder de foto.           

Marga te Velde uit Herwijnen.

Foto: AD.

Marga te Velde uit Herwijnen, doet voor de twaalfde keer mee:

,,Ik ga fietsend de berg op. Fietsen en spinnen doe ik het hele jaar door. Tijdens de tocht hoor je pittige verhalen van andere deelnemers, maar het is vooral heel mooi om dat met elkaar te delen. Zelf doe ik mee voor mijn moeder; zij heeft nu vier jaar kanker. Het gaat redelijk goed met haar, hoor, maar het is gewoon heel zwaar, alle onderzoeken en behandelingen. Ze is niet de eerste in mijn familie die het heeft. Mijn vader is er aan overleden.


Ik doe mee in het team Big Challenge, met mensen uit de agrarische sector. Dat betekent dat ik niet in mijn eentje hoef na te denken over sponsors, trainingen en noem maar op. Scheelt een hoop stress. In eerdere jaren heb ik veel als vrijwilliger gedaan. Nog steeds doe ik veel voor de organisatie, maar op een gegeven moment was het bijna een tweede baan. Hoe het voelt als je boven aan de berg staat? Fantastisch, dan overheerst de euforie. Maar daarna heb je een dikke vette kater. Gelukkig kan ik in september weer toewerken naar het volgende jaar.Het verhaal gaat verder onder de foto.Noah van Willigen uit Leerdam.

Privéfoto. 


Noah van Willigen uit Leerdam, doet voor de eerste keer mee:

,,Ik ga hardlopend de berg op. Het plan is om twee keer naar boven te gaan, ik denk dat ik dat wel ga halen. Trainen op een berg gaat in Nederland eigenlijk niet, maar op de loopband kan ik wel trainen met bergop hardlopen. Ik ga met een groepje van school, acht mensen, waarvan er twee als vrijwilliger gaan. Het is een ziekte die ik in mijn familie van dichtbij heb meegemaakt.


Ik doe de vooropleiding voor de politie, mijn conditie is dus geen probleem. Er wordt van ons verwacht dat we fit zijn en we trainen veel. Mijn docent, een oud-militair, gaat ook mee. Hij doet dat met extra gewicht: met 25 kilo op z'n rug. Dat is dus wel een goede motivatie. Vanaf het moment dat ik me in heb geschreven voor deelname, vier of vijf maanden geleden, ben ik gericht aan het trainen. Ik heb er vooral heel veel zin in. Het is de eerste keer, maar het wordt sowieso niet de laatste keer dat ik mee zal doen."Cijfers.

De Alpe d'HuZes is jaarlijks een flinke operatie. Woordvoerder Peter van Boesschoten geeft een overzicht: ,,In juni gaat een konvooi van 32 vrachtwagens naar Frankrijk, met onder meer 20.000 sponzen, tien waterkuipen, 6.000 kaarsen, 64 massagetafels en 1400 bijbehorende lakens." De oudste deelnemer is 83 jaar, de jongste 7. Eén deelnemer gaat de route naar Frankrijk toe al lopen - een afstand van 950 kilometer. 
Bron: www.ad.nl