Met deze Rolls Royce onder de scanners wordt kanker in vroeg stadium ontdekt: ‘Onmisbaar’.

06-12-2021 09:26Auteur: Maaike Kraaijeveld - ad.nl/gezondMartijn Robbertsen is als laborant speciaal opgeleid om het allernieuwste type PET-CT-scan in HMC Antoniushove te bedienen waarmee vanaf deze week in een eerder stadium kanker wordt opgespoord.

Martijn Robbertsen is als laborant speciaal opgeleid om het allernieuwste type PET-CT-scan in HMC Antoniushove te bedienen waarmee vanaf deze week in een eerder stadium kanker wordt opgespoord. 

Foto: Frank Jansen.


Met de aanschaf van het nieuwste type scanner wordt kanker in HMC Antoniushove eerder ontdekt. De 'Rolls Royce' onder de PET-CT-onderzoeksscans spoort namelijk ook in een vroeg stadium kleinere afwijkingen op. ,,Hij is onmisbaar voor patiënten."


De net geplaatste miljoeneninvestering staat op een nieuw gebouwde afdeling op de begane grond van HMC Antoniushove in Leidschendam. Het ziekenhuis is verbouwd voor de nieuwe zogenoemde PET-CT-scan omdat door het gebruik van radioactieve stoffen tijdens het onderzoek van de patiënt aan zeer specifieke veiligheidseisen moet worden voldaan. ,,Zoals dikke lagen lood in de muren tegen de straling", zegt Sander Jacobi, hoofd afdeling Nucleaire Geneeskunde. Met de aanschaf van de machine hoeven patiënten uit Den Haag en omgeving voor hun onderzoek niet meer naar het Groene Hart ziekenhuis in Gouda, waar HMC mee samenwerkt.


Ontspannen:


Het is licht in het nieuwe deel van de afdeling radiologie in HMC Antoniushove en de uitstraling is vriendelijk. Dat is belangrijk om mensen die er worden onderzocht op mogelijk ernstige ziekten op hun gemak te stellen. ,,Hoe meer ontspannen zij zijn, hoe beter het beeld is dat we krijgen in het onderzoek. Hoe minder spierspanningen er zijn in het lichaam door stress, hoe beter de ingespoten radioactieve vloeistof zich vastkleeft op de onrustige cellen of in tumoren. Op deze manier kan goed worden onderzocht waar en of er uitzaaiingen zitten", vertelt nucleair geneeskundige Joris Tim.


Hij noemt deze meest gevoelige PET-CT-scan onmisbaar voor dat onderzoek. ,,Juist omdat we er kleinere afwijkingen mee kunnen zien en dus in een vroeg stadium onrustige cellen opsporen."


De Tekst gaat verder onder de Foto:Directe lijnen tussen Martijn Robbertsen bij de PET-CT-scan achter glas en Joris Tim en Sander Jacobi achter de computer voor de resultaten.

Directe lijnen tussen Martijn Robbertsen bij de PET-CT-scan achter glas en Joris Tim en Sander Jacobi achter de computer voor de resultaten. 

Foto: Frank Jansen.
Martijn Robbertsen, de laborant die de patiënten voorbereidt op het onderzoek in de scan en zelf ook is opgeleid om het nieuwe apparaat te gebruiken, legt uit dat er ruim vijf keer minder radioactieve vloeistof kan worden gebruikt dan in voorgaande types scans. ,,Daardoor ontstaat er minder straling en dat is minder belastend voor de patiënt, maar ook voor ons als medewerkers", zegt Robbertsen.


Twee apparaten in één:


,,Bijzonder aan de machine is de combinatie van PET en CT in één, waardoor de patiënt maar één keer een afspraak hoeft te maken", zegt Jacobi. Die twee mogelijkheden van het apparaat maken beter zichtbaar waar de onrustige cellen en uitzaaiingen zitten.


Net als andere ziekenhuizen heeft ook HMC te maken met overbelasting door de grote hoeveelheid coronapatiënten. Toch gaan de onderzoeken van mensen met kanker door. ,,Ook oncologische operaties die daar mogelijk op volgen hebben we nog niet hoeven afzeggen", zegt Tim. Die vallen onder de acute zorg waarvoor ziekenhuizen alles in het werk stellen om die door te laten gaan.Het ziekenhuis verwacht het aantal patiënten voor de PET-CT van 1800 patiënten per jaar uit te breiden naar rond de 3000

Joris Tim.De vraag naar deze manier van onderzoeken, zal volgens Jacobi alleen maar groter worden. ,,Ook door de ontwikkelingen in de behandeling van prostaatkanker", vult Tim aan. Het ziekenhuis verwacht het aantal patiënten voor de PET-CT van 1800 patiënten per jaar uit te breiden naar rond de 3000. ,,Er komen nu elke werkdag acht mensen voor dit type onderzoek", zegt Robbertsen.


De Tekst gaat verder onder de Foto:Handen en oppervlakten worden gecontroleerd op radioactieve straling.

Handen en oppervlakten worden gecontroleerd op radioactieve straling. 

Foto: Frank Jansen.
Vergunningen:Hij is als gespecialiseerde laborant samen met collega's de afgelopen maanden opgeleid en ingewerkt om de scan te bedienen. De bouw van de PET-CT-plek heeft een jaar geduurd. ,,Er moesten vergunningen worden aangevraagd, procedures en werkvoorschriften opgesteld voor het werken met straling, er moest infrastructuur voor computers komen en keuzes gemaakt voor materialen die we grondig kunnen schoonmaken", zegt Jacobi. De eerste patiënten zijn deze week in de scan onderzocht.
Bron: www.ad.nlPREMIUM