Meterslange snor voor Nijmeegs kunstwerk en dít is waarom!

01-11-2021 16:41Auteur: Madelien Jansen - gld.nl/nieuws
Artsen en onderzoekers geven Nijmeegs Kunstwerk een Snor.

Foto:  Omroep Gelderland.
Artsen en onderzoekers roepen mannen op hun snor te laten staan.

Foto: Omroep gelderland.

NIJMEGEN - Een opvallende blauwe snor prijkt zondagmiddag op Het Gezicht van Nijmegen. Artsen en onderzoekers vragen zo aandacht voor prostaatkanker en kanker bij mannen in het algemeen, want dat is volgens hen hard nodig.


De symbolische blauwe snor op kunstwerk Het Gezicht van Nijmegen is een initiatief van het Radboud Oncologie Fonds, samen met artsen en onderzoekers van het Radboudumc en CWZ. Het is het begin van de Prompt-een-snor-actie in november.


Met de actie willen de ziekenhuizen zoveel mogelijk geld inzamelen om mannen met prostaatkanker een beter perspectief te geven. Dit gebeurt tijdens de maand november, die al jaren omgedoopt wordt tot 'Movember'. Mannen over de hele wereld laten hun snor staan om zo aandacht te vragen voor de gezondheid van de man, en het bespreekbaar maken.


Experimentele behandelingen:


Meer onderzoek is volgens oncoloog Niven Mehra van het Radboudumc hard nodig. "Dat is heel belangrijk, want we denken dat we een deel van de patiënten, zo'n dertig procent, een veel betere behandeling kunnen geven dan dat nu standaard wordt gegeven."


Bijvoorbeeld door een doelgerichter medicijn te geven, op basis van DNA-onderzoek. "Wij doen extra DNA-onderzoek om de juiste behandeling aan de juiste patiënt te kunnen geven." Zo is er bijvoorbeeld immunotherapie, een behandeling die niet is geregistreerd voor prostaatkanker, maar op basis van extra onderzoek nu wel experimenteel wordt gegeven. Bijvoorbeeld bij patiënten waarbij de reguliere behandelingen niet aanslaan.


De Tekst gaat verder onder de Foto:Deze arts laat komende maand zijn snor staan.

Deze arts laat komende maand zijn snor staan.

Foto: Gelderland.

Gezicht voor alle mannen met prostaatkanker:


Dat deze snorren-draag-maand begint bij het kunstwerk Het Gezicht van Nijmegen, is geen toeval. "We kunnen ons geen mooier punt voorstellen om naar Nijmegen te kijken dan door de ogen van het kunstwerk van Andreas Hetfeld. Daarom gebruiken we dit moment om gezicht te geven aan mannen met prostaatkanker. Om hen het best mogelijke perspectief te bieden, ook bij uitgezaaide prostaatkanker', zegt Marieke Kokkeler, manager van het Radboud Oncologie Fonds.


Vorig jaar was de actie zeer succesvol, er werd 100.000 euro opgehaald waardoor onderzoek direct kon starten. "Ruim 40 artsen, verpleegkundigen, beveiligers, patiënten én betrokken familieleden, zowel mannen als vrouwen, kwamen samen in actie."


Snor op reis:


Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker onder mannen. In Nederland krijgen jaarlijks ruim 13.000 mannen de diagnose prostaatkanker en overlijden ca. 3.000 mannen aan deze ziekte. Artsen en onderzoekers willen dit veranderen door ze een beter perspectief te bieden.


Het kunstwerk aan de Spiegelwaal is niet de enige locatie waar de blauwe snor opduikt. Vanaf maandag gaat hij op reis naar andere speciale locaties om aandacht te vragen voor de actie. Zo verhuist de snor naar het Radboudumc, het CWZ en typische Nijmeegse publieke ruimtes zodat iedereen met de snor op de foto kan gaan.


Een snor voor het Romeinse masker in Nijmegen zie link

https://www.gld.nl/nieuws/7430396/meterslange-snor-voor-nijmeegs-kunstwerk-en-dit-is-waarom
Bron: www.gld.nl