Mijn eerste keer met stoma.

10-12-2020 16:48Auteur: Commerciële redactie plusonline.nl/gezondheidBeeld: Coloplast.

De momenten die je voor het eerst beleeft na het krijgen van een stoma, kunnen best spannend zijn. Liesette, Stèphanie, Patrick, Linda en Yvonne vertellen over hun eerste keer die het meest is bijgebleven.    

 

Autocoureur Liesette Braams (48) ontdekt vijf jaar geleden dat ze anuskanker heeft. Na veel operaties is ze schoon verklaard en leeft ze verder met drie stoma's. Dat weerhoudt haar er niet van om gewoon te blijven autoracen. Sterker nog: racen is voor Liesette een medicijn. 'De eerste keer zat ik met een brok in mijn keel achter het stuur.'


"Mijn eerste internationale race met een stoma was een paar maanden na de laatste chemo en bestraling. Ik zal dat moment nooit vergeten. Mijn man en ik vlogen samen naar Italië. Iedereen vroeg of het niet gevaarlijk was, maar mijn gordel raakt de stoma niet eens. Ik had het volste vertrouwen in mijn stomamateriaal van Coloplast en voelde mij geweldig. Daar zat ik dan achter het stuur met een brok in mijn keel. Het was een heel beladen moment: de eerste race zonder chemo en bestraling. Die stoma maakte mij niks uit, ik was er weer. Ik heb chronische pijn, maar zodra de auto start, voel ik niks meer door alle adrenaline. Uiteindelijk werd ik tweede. Compleet uitgeput stapte ik het podium op toen ik mijn naam hoorde. Een dubbele overwinning!"


Stèphanie Musch (29) krijgt in 2015 een stoma als ze een zeldzame darmbacterie oploopt na de zwangerschap van haar dochter. Ze ging altijd graag na de sauna en kort na de operatie besluit ze weer te gaan. "Doodeng vond ik het, maar ik dacht: de eerste keer blijft moeilijk en van uitstel komt afstel."Beeld: Coloplast.

"Ik ging altijd heel graag naar de sauna. Mijn vriend en ik zien dat echt als een minivakantie. Telefoon uit, lekker eten en drinken en volledig ontspannen. Ik dacht: ik moet meteen weer gaan, van uitstel komt afstel. De eerste keer blijft moeilijk, ook als ik het uitstel. Ik had inmiddels de juiste stomamaterialen en was er zeker van dat alles goed zou blijven zitten. Toch liep ik wel de hele dat met mijn arm over mijn zakje heen. Als ik mensen hoorde praten, dacht ik: ze hebben het over mij. Maar als je goed kijkt, zie je van alles rondlopen in de sauna. Mensen met ongelijke borsten of een grote wijnvlek op hun bil. Het is logisch dat je dan even kijkt. De eerste keer was vooral een enorme overwinning. Echts ontspannen wat het nog niet."


Naast Liesette en Stèphanie, vertellen ook Yvonne, Patrick en Linda over de eerste keer met stoma die het meest is bijgebleven. Ook vertellen ze over hun zoektocht naar het juiste stomamateriaal, dat soms met vallen en opstaan ging.


Op www.mijneerstekeermetstoma.nl  zijn deze verhalen en video's te vinden.
Bron: www.plusonline.nl