Mila en haar dochter Annemijn (9) lieten twee jaar hun haar groeien om een kankerpatiënt blij te maken.

17-03-2020 17:22


Auteur: Nico Heemelaar - ad.nl/den-haagVIDEO: Ruim tweeënhalf jaar lang hebben Mila Verschoor-van Hees en haar negenjarige dochter Annemijn hun haar laten groeien voor het goede doel. Afgelopen vrijdag ging de schaar erin. Vier donkerblonde vlechten vinden nu hun weg naar een onbekende patiënt met kanker of een haarziekte. ,,Voor een vrouw is er niets zo onwaardig als je haar verliezen", zegt Mila Verschoor vanuit de kappersstoel.


Dik tweeënhalf jaar geleden besloot Mila haar haar te laten groeien voor donatie. ,,Directe aanleiding was een nichtje in onze familie", zegt Mila. ,,Het meisje kreeg op twaalfjarige leeftijd een gezwel in haar nek. Het is nog steeds een volstrekt onbekende aandoening. Ze heeft meerdere onderzoeken en behandelingen moeten doorstaan, onder meer een bestraling door middel van protonen. Hoewel haar was voorgehouden dat ze niet kaal zou worden, is ze plotseling bijna al haar haren kwijtgeraakt."


Steuntje:

Mila Verschoor werkt in het dagelijks leven als adviseur verwijzers bij Haaglanden Medisch Centrum (HMCzorg). ,,Een borstamputatie is ook verschrikkelijk, maar daar zijn nog middelen voor om dat verlies te camoufleren", zegt ze. ,,Kinderen tot achttien jaar kunnen via Stichting Haarwensen een pruik krijgen, maar dat moet worden ingepland om de juiste pruik op het juiste moment te krijgen. Voor mijn nicht duurde dat te lang. Haar ouders moesten diep in de buidel tasten voor een goede pruik."


Om haar nichtje en de vele lotgenoten een steuntje in de rug te geven heeft Mila toen besloten haar haar te laten groeien en het af te staan aan de Nederlandse Haarstichting. Om een goede vlecht te kunnen maken moest het haar minimaal 30 centimeter lang zijn. Met de wetenschap dat mensenhaar ongeveer een centimeter per maand groeit, waren tweeënhalf jaar nodig. Ook haar toen nog zevenjarige dochter Annemijn besloot spontaan mee te doen.


Virgin haar:

,,Veel vrouwen beseffen het niet dat ze met hun lange haar een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan mensen die het zo hard nodig hebben", zegt kapster Chantal. ,,Ik krijg vaak vrouwen in de stoel met lang haar. Die probeer ik te stimuleren om ook mee te doen aan de doneeracties. Vooral het haar van jonge meisjes als Annemijn is ideaal. Het is nog heel puur, niet geverfd. Virgin haar noemen we dat."Ik ga er straks wel heel anders uitzien

Annemijn Verhees (9)Voor Annemijn is het wel een spannend moment wanneer ze in de stoel voor de spiegel plaatsneemt. ,,,Alle meisjes in mijn klas hebben lang haar zoals ik", zegt ze. ,,Ik ga er straks wel heel anders uitzien." Ze is vastberaden. Onbeweeglijk kijkt zij in de spiegel hoe de schaar erin gaat. Twee van zulke grote vlechten knippen valt zowaar niet mee. ,,Een gek geluid", reageert het meisje. Tekst gaat verder onder de foto:Kapster Chantal toont de vlecht die zij er zojuist bij Annemijn heeft afgeknipt.

Kapster Chantal toont de vlecht die zij er zojuist bij Annemijn heeft afgeknipt.

Foto: Daniella van Bergen. 
Het resultaat van de dubbele knipbeurt zijn vier mooie vlechten. Ze gaan in een envelop naar de Nederlandse Haarstichting die ze verwerkt tot een pruik. Voor het maken van een volle haardos zijn al gauw acht donateurs nodig, maar de vlechten kunnen ook worden bestemd voor kleinere haarstukjes. Wie de gelukkige wordt, hoort de donateur niet. ,,Dat doet er ook niet toe", zegt Mila Verschoor. ,,Belangrijk is om aandacht te vragen voor dit doel." Tekst gaat verder onder de afbeelding:Mila Verschoor en dochter Annemijn laten hun haar knippen voor kankerpatienten

Mila Verschoor en dochter Annemijn laten hun haar knippen voor kankerpatienten.

Foto: Daniella van Bergen.

 


Spreekbeurt:

Ook Annemijn gaat de boer op met haar donatie. Volgende maand houdt zij een spreekbeurt op school over het onderwerp en hoopt dan dat meer vriendinnetjes haar voorbeeld volgen. In de kapperszaak klinkt ondertussen achtergrondmuziek. ,,Hoor nou", zegt Mila als het nummer Memories van Maroon 5 voorbijkomt. ,,Op 1 januari van dit jaar is een vriendin van ons overleden aan die verschrikkelijke ziekte. Tijdens de afscheidsplechtigheid is dit nummer gedraaid en uitgerekend nu hoor ik het weer spelen."


De kapsalon is officieel al dicht maar kapster Chantal neemt nog een extra uurtje de tijd voor de twee dappere dames. Annemijn gaat naar huis met een stoere boblijn. Laat die spreekbeurt maar komen, ze verdient al bij voorbaat een tien!Mila Verschoor in de kappersstoel.

Mila Verschoor in de kappersstoel.

Foto: Daniella van Bergen.Voor de Video van dit Artikel klik hier.
Bron: www.ad.nl