Miljoenenimpuls voor Utrechts onderzoek naar terugkeer kanker.

01-09-2021 16:44
PROVINCIE UTRECHT - Waarom komt kanker terug na behandeling en waarom komt het vaak erger terug? Bij 90 procent van de overleden patiënten waarbij therapie in eerste instantie succesvol was, werd de tumor daarna resistent met fatale gevolgen. Twee wetenschappers van het Hubrecht Instituut in Utrecht starten vandaag een groot vijfjarig onderzoek naar de oorzaak van therapieresistentie.


Hoofdonderzoeker Alexander van Oudenaarden en zijn collega Hans Clevers spelen een belangrijke rol binnen een internationaal consortium dat zeven miljoen euro ontvangt voor het onderzoek dat onder leiding staat van het Nederlandse Oncode Institute en AstraZeneca. Het uiteindelijke doel is om nieuwe kankerbehandelingen te ontwikkelen en therapieresistentie te voorkomen.


Hoofdonderzoeker Alexander van Oudenaarden (Hubrecht Instituut en Oncode Institute): "We hopen te kunnen verklaren waarom kanker na behandeling bijvoorbeeld in ander soort weefsel terugkomt en waarom de teruggekeerde tumorcellen sneller groeien."


Therapieresistentie is een van de belangrijkste doodsoorzaken bij kanker en is klinisch moeilijk te voorspellen, te voorkomen of te behandelen. Hoewel resistentie de afgelopen decennia uitgebreid is bestudeerd, is het nog onduidelijk hoe dit op celniveau ontstaat.


Twee nieuwe technologieën met wortels in Nederlandse laboratoria vormen de basis van het nieuwe onderzoek. Via het zogenoemde single-cell sequencing en organoïden technologie verwachten de onderzoekers op celniveau te kunnen achterhalen waarom kanker terugkeert.


Individuele cellen:


Met deze technologie kan voor individuele cellen genetische informatie in kaart gebracht worden. De combinatie met organoïden-technologie maakt het mogelijk om dit te doen in de context van een mini-orgaan of mini-tumor gekweekt uit patiëntenweefsel. Hiermee gaat het consortium het genetische patroon van vijf miljoen individuele kankercellen in kaart brengen.


"Ik ben zeer enthousiast om deel uit te maken van dit consortium", zegt Van Oudenaarden. "Niet alleen vanwege het belang om therapieresistentie te begrijpen, ik ben er ook zeker van dat alle partners veel van elkaar zullen leren en zo elkaar en de gezamenlijke strijd tegen kanker verder helpen."


Het Oncode Institute gaat de komende vijf jaar het genetische patroon van vijf miljoen kankercellen in kaart brengen. Het doel is om op basis van die informatie nieuwe behandelingen te ontwikkelen. Daarnaast wil het instituut de nieuwe uitvindingen zo snel mogelijk testen bij patiënten die daar baat bij kunnen hebben.Wetenschappers over groot onderzoek naar de terugkeer van kanker na een succesvolle behandeling, zie de Video
Bron: www.rtvutrecht.nl/nieuws