Mindfulness en Kanker (basistraining) in Gent, UZ Gent te België op 18 November 2019.

18-11-2019 13:30

UZ Gent organiseert een training Mindfulness en Kanker. Een training om beter te leren omgaan met stress en moeilijke ervaringen en zelf bij te dragen tot een meer kwaliteitsvol leven.


Geconfronteerd worden met kanker kan een ingrijpende gebeurtenis zijn, waarbij je veel emotionele stress kan ervaren. Leren (anders) omgaan met deze stress kan het herstelproces bevorderen en kan je levenskwaliteit verhogen. Mindful omgaan met je ervaringen betekent dat je met open en milde aandacht bewust aanwezig blijft bij zowel aangename als onaangename of pijnlijke ervaringen. Je leert een zorgzame en vriendelijke houding ten aanzien van jezelf, je lichaam, je grenzen en mogelijkheden ontwikkelen. Wetenschappelijk onderzoek toont volgende positieve effecten van mindfulness aan bij mensen die werden geconfronteerd met (de diagnose) kanker: een vermindering van angst, stress en vermoeidheid, een grotere openheid voor nieuwe ervaringen, een grotere tolerantie voor sterke emoties en een grotere waardering voor het leven.


Het programma is een actieve groepstraining gedurende 8 opeenvolgende weken. Een sessie duurt ongeveer 2,5 uur. In elke sessie leer je een aantal aandachts- en meditatieoefeningen. Deze technieken oefen je thuis gedurende ongeveer een half uur per dag. Je krijgt een cursus waarin informatie staat over de oefeningen, over omgaan met stress en emoties en over hoe je dit kan toepassen in je dagelijks leven. Tijdens de sessies wordt voldoende tijd gemaakt om stil te staan bij jouw ervaringen met de oefeningen en thuisopdrachten.


Voor wie:

Voor mensen die geconfronteerd worden met kanker, als patiënt of als nauwe verwant(e).


Belangrijk is de intentie om het hele programma te volgen. Een nieuwe vaardigheid leren vraagt inzet en oefening. De positieve effecten van deze training tonen zich vooral bij die mensen die oefenen thuis.


Trainer:

Ingrid Jacobs is klinisch psychologe, gestalttherapeute en mindfulnesstrainer.


Ze is verbonden aan de dienst Medische Oncologie en het Kankercentrum van het UZ Gent.


Kosten:

Dankzij de inbedding in het ziekenhuis zijn de kosten € 170,- per 8-wekentraining.


Mensen met een beperkt inkomen krijgen vermindering. De kosten van het kennismakingsgesprek en het didactisch materiaal zijn inbegrepen. Bepaalde mutualiteiten betalen tot 75 % terug voor het basisprogramma. Betaling is per facturatie.


Wie de basistraining heeft gevolg kan ook deelnemen aan verdiepingssessies en/of compassietraining.

  • Verdiepingssessies gaan door elke eerste dinsdag van de maand van 17:00 tot 19:00.
  • Compassietrainingen vinden plaats op dinsdagvoormiddag van 10:00 tot 12:30.


Data + Tijd:

  • 18 november 2019 - 13:30 tot 16:00
  • 25 november 2019 - 13:30 tot 16:00


  • 2 december 2019 - 13:30 tot 16:00
  • 9 december 2019 - 13:30 tot 16:00


Inschrijven + Tel:

Bij: Ingrid Jacobs

Organisatie: UZ Gent

E-mailadres: ingrid.jacobs@uzgent.be

Tel: 09/332 54 08

Website: www.kanker.gent
Bron: www.allesoverkanker.be