Miriam kreeg op haar 28e borstkanker: ‘Mijn wereld werd op z’n kop gezet’.

08-07-2020 16:22Auteur: Nicole Berkouwer - indebuurt.nl/randmeren
miriam borstkanker hongarije boedapest

Foto: Miriam en Wouter.

 

Een heftige ziekte zorgde voor een hele andere toekomst voor Wouter en Miriam. Het duo liet Harderwijk achter zich en verhuisde naar de hoofdstad van Hongarije. "Op de een of andere manier voel ik me in het buitenland minder gehandicapt, minder buiten de 'normale' maatschappij."Wouter (41) en Miriam (37) komen uit de wijk Drielanden. "We hadden een prima leven en woonden in een nieuwbouwhuis. We werkten beiden, sportten veel en deden veel leuke dingen met vrienden. Eigenlijk zoals velen van ons leven. Totdat in 2012 onze wereld op z'n kop werd gezet", vertelt Miriam.Rotziekte:

Miriam werd getroffen door borstkanker. "Ik was toen 28. Ik onderging een borstamputatie, chemotherapie en hormoontherapie en krabbelde na een maand of acht weer op. We kregen ons leven net een beetje terug op de rit en ik had inmiddels een nieuwe baan, toen de kanker terugkwam. Weer onderging ik een aantal operaties, chemotherapie en bestraling. Tijdens de behandelingen werkte ik af en toe wat uurtjes, maar toen ik dat na de behandelingen ging opbouwen naar meer uren merkte ik al snel dat het allemaal niet meer zo makkelijk ging. Ik kreeg steeds meer en sneller pijnklachten in mijn rug, schouder, borst, ribben en arm. Werken, sporten en uitgaan gingen steeds moeizamer."Tekst gaat door onder de foto:Foto: Miriam en Wouter in Boedapest.
'We voelde ons niet op onze plek'

Miriam werd na een lang proces volledig afgekeurd. "Ik kwam thuis te zitten op mijn 33e. Ons leven was totaal veranderd. We hadden de wetenschap dat het realistisch is dat kanker nogmaals terugkomt, en ik zat - vooralsnog voor onbepaalde tijd - aan een hormoonkuur waardoor kinderen krijgen geen optie is. Nu hadden we geen echte kinderwens, maar het feit dat het nu zeker was dat dat niet zou komen, in combinatie met het thuis zitten, maakte dat we ons in de nieuwbouwwijk tussen de werkende mensen en jonge gezinnen niet meer op onze plek voelden.'We zijn in dat opzicht niet meer zulke lange termijn planners, want je weet niet wat er gaat gebeuren.'
Op naar Boedapest:

Fysiek was Miriam niet zo sterk meer. "We kregen de mogelijkheid om via familie twee appartementen in Boedapest te kopen. We kwamen daar al graag, omdat mijn oom daar woont. Wouter is vervolgens begonnen met het opknappen van de appartementen en ik ging de taal leren. Nadat we een jaar regelmatig daar waren om de appartementen helemaal klaar te maken, besloten we ons huis in Harderwijk te verkopen en meer in Boedapest te verblijven. Inmiddels hebben we hier twee appartementen die we verhuren aan toeristen en we hebben onze eigen woning."


Toch nog een beetje Nederland:

Nederland helemaal verlaten doet het duo nog niet. "Toen we in 2018 ons huis in Drielanden verkochten, wilden we graag een plek in Nederland houden. We hebben veel vrienden en familie die we regelmatig willen zien en dan is het fijn om een eigen plekje te hebben. We hebben een woning in Ermelo helemaal opgeknapt en we verhuren hem als we er zelf niet zijn."Tekst gaat door onder de foto:

Nieuwe avonturen:

Het tweetal neemt het bedrijf van de oom uit Hongarije over. "Het is een makelaars- en aannemersbedrijf dat zich richt op Nederlanders en Belgen die een woning rond het Tiszameer in Hongarije willen kopen. Wouter gaat hier volledig zijn werk van maken. Ik hoop hier en daar te kunnen ondersteunen, maar het afgelopen jaar lijken de pijnklachten.
Bron: www.indebuurt.nl