Mirjam.

22-10-2021 17:49

Mirjam Boter-van Poppel (53).
'Ik hield me soms groter dan ik was'


Elke dag zetten onze vrijwilligers zich in voor mensen die met borstkanker te maken hebben. Zo'n 250 vrouwen en mannen helpen bij het maken van goede informatie, beantwoorden vragen, steunen lotgenoten, beoordelen onderzoek, doen belangenbehartiging, noem maar op! Zij zijn er. En zonder hen zijn wij nergens.


Deze keer stellen we graag aan je voor: Mirjam Boter-van Poppel (53). Mirjam is sinds september onze nieuwe vrijwilliger bij de Ervaringslijn. Als ervaringsdeskundige luistert ze naar verhalen van lotgenoten en beantwoordt ze vragen.
Waarom zet jij je in voor mensen die met borstkanker te maken hebben?


"Toen ik mijn familie en vrienden vertelde dat ik borstkanker had, zag ik het verdriet bij hen. Ik hield me vaak groter dan dat ik was. Bij vreemden durfde ik écht mijn verhaal te vertellen. Zij waren betrokken, maar niet persoonlijk geraakt. Uit ervaring weet ik dat het heel fijn is als je met iemand kan praten die weet wat je meemaakt. Je verhaal delen zonder dat je je zorgen hoeft te maken of je de ander belast met wat jou bezighoudt."'Via de Ervaringslijn kan ik nu iets terugdoen voor anderen die helaas ook de diagnose borstkanker hebben gekregen'Waarom bij Borstkankervereniging Nederland?


"Borstkankervereniging Nederland is de vereniging die er voor mij het meest toe doet. Ik heb zelf borstkanker gehad en heb destijds veel steun ervaren van BVN. Via de Ervaringslijn kan ik nu iets terugdoen voor anderen die - net als ik - helaas ook de diagnose borstkanker hebben gekregen."


Wat wil je als vrijwilliger bereiken?


"Via het telefonische contact wil ik mensen persoonlijk helpen. Wanneer ze na ons gesprek hebben opgehangen, hoop ik dat ze het fijn vonden om mij aan de lijn te hebben en dat ze ondanks de verschrikkelijke diagnose weer verder kunnen. Zowel fysiek als mentaal."'Uiteindelijk heeft borstkanker mij zoveel moois gebracht'Wat is jouw advies aan (ex-)borstkankerpatiënten?


"Op het moment van de diagnose is het jouw verhaal, niet dat van iemand anders. En je gaat ermee om zoals jij dat wil en doet. Kies wat voor jou goed voelt en geniet van al het moois wat om je heen gebeurt. Balen mag - moet zelfs - en moe zijn ook. Geef eraan toe als het nodig is, maar probeer niet te lang in negativiteit te hangen. Uiteindelijk heeft borstkanker mij zoveel moois gebracht. Zou ik het over willen doen? Nee natuurlijk niet! Maar alle kaartjes, bloemen, appjes en contact met mensen die me positief verbaasd hebben had ik niet willen missen. Als het dan toch 'moet' gebeuren, dan is dit wel een mooie bijkomstigheid."


Meer informatie:


Onze Ervaringslijn is op maandag, woensdag en vrijdag tussen 10.00 en 12.30 uur geopend. Heb je vragen of wil jij je verhaal kwijt? Bel ons via het telefoonnummer (030) 291 72 20.


Heb jij zin om de handen uit de mouwen te steken voor mensen die met borstkanker te maken hebben? Laat het ons weten! Neem contact op met vrijwilligerscoördinator Marieke Breunesse.
Bron: www.borstkanker.nl