Mobiele onderzoekscentrum bevolkingsonderzoek staat vanaf medio op de Heerlerbaan.

07-09-2021 17:17


Auteur: redactie - limburger.nlMobiele onderzoekscentrum bevolkingsonderzoek staat vanaf medio op de Heerlerbaan

Afbeelding: De Limburger.


Het mobiele onderzoekscentrum voor het bevolkingsonderzoek naar borstkanker staat van medio oktober 2021 tot eind november 2021 op het parkeerterrein aan de Dr. Clemens Meulemanstraat op de Heerlerbaan.


Uitgenodigd worden vrouwen van vijftig jaar en ouder met de postcodes 6418 en 6422.Vanwege de uitbraak van het coronavirus was het bevolkingsonderzoek borstkanker tijdelijk stilgelegd. Inmiddels zijn verschillende maatregelen genomen om gefaseerd en veilig te kunnen screenen binnen de COVID-richtlijnen.


Eén op de zeven vrouwen krijgt borstkanker de meesten zijn ouder dan 50 jaar. Daarom krijgen alle vrouwen van 50 tot en met 75 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek. Dankzij dit gratis bevolkingsonderzoek overlijden jaarlijks tussen de 850 en 1075 vrouwen minder aan borstkanker.


Mammografie:


Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto's van beide borsten, een mammografie. Bij het maken van de röntgenfoto worden de borsten samengedrukt om de foto goed te kunnen beoordelen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door speciaal hiervoor opgeleide screeningslaboranten. Twee screeningsradiologen beoordelen de röntgenfoto's en zoeken naar verdachte afwijkingen.


Uitnodiging tijdelijk later:


Door een tekort aan personeel en de huidige coronamaatregelen is het voorlopig niet mogelijk om vrouwen elke twee jaar uit te nodigen voor het bevolkingsonderzoek. Daarom is besloten de periode tussen twee uitnodigingen tijdelijk te verlengen naar maximaal 3 jaar.De info-lijn is op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur bereikbaar via tel. 088-0001388.


Kijk voor meer informatie ook op www.bevolkingsonderzoeknederland.nl
Bron: www.limburger.nl