Moeder Maaike helpt met stichting vrouwen met kanker tijdens zwangerschap.

26-11-2020 16:38


Auteur: Emma Posma - linda.nl/lief-en-leed
Interview:


Eén op de duizend zwangere vrouwen heeft kanker. Maaike Kuethe (36) was één van hen. Ze richtte Stichting STER(k) op, die zich inzet voor deze vrouwen. "We willen dat zwangere vrouwen met kanker zich zoveel mogelijk gewoon moeder kunnen voelen."


Voor Maaike zou het vier jaar geleden een enorme steun zijn geweest. Ze was dertien weken zwanger toen uit de NIPT (niet-invasieve prenatale test) bleek dat acht chromosomen afweken.


De kans was groot dat deze uitslag iets met haar gezondheid te maken had, in plaats van die van de baby, maar wat precíés konden de artsen destijds niet vertellen. Na een CT-scan van haar borst tot haar middenrif - om zo de baby in haar buik te beschermen tegen de bestraling - bleek dat Maaike non-hodgkin lymfoom had. "In een vroeg stadium weliswaar, maar ik moest wel aan de chemo - tijdens mijn zwangerschap", aldus Maaike. "Hoewel de artsen mij verzekerd hadden dat de placenta de chemo tegen zou houden voor de baby, vond ik de eerste keer doodeng. Het is een gek idee om gif in te laten spuiten, terwijl er een gezond wezen in je groeit."


Vragen:

Vragen als 'Hoe zit het straks met borstvoeding geven?' en 'Is er al meer bekend over kinderen van vrouwen die tijdens de zwangerschap kanker hadden?' spookten door Maaikes hoofd. En hoewel één op de duizend zwangere vrouwen in Nederland de diagnose kanker krijgt tijdens haar zwangerschap, kon Maaike niet de antwoorden vinden waar ze op internet naar zocht.


Het bracht haar op het idee om samen met twee andere ervaringsdeskundigen Stichting STER(k) op te richten. Een platform waar vrouwen zoals zij informatie kunnen vinden over de diagnose en behandeling van kanker tijdens hun zwangerschap, de impact van kanker op je bevalling en de periode erna. Ook kunnen lotgenoten hier terecht voor vragen en steun. "Het doel van stichting STER(k) is om zwangere vrouwen met kanker te helpen, zodat ze zich zoveel mogelijk gewoon zwangere vrouw en jonge moeder kunnen voelen. We denken bijvoorbeeld ook praktisch mee met het regelen van extra kraamzorg, oppas of hulp in het huishouden. Dingen waar je misschien niet direct zelf aan denkt, omdat je andere prioriteiten hebt."


Tekst gaat verder onder de Foto'sFoto: Marloes.
Foto: Maaike.
NIPT:

Een goed initiatief, vindt Marloes Bogaard (40), die zich heeft aangesloten bij de stichting. Drie jaar geleden kreeg zij na de NIPT - die destijds net in Nederland werd aangeboden- te horen dat het niet goed zat. "Ik was een van de eersten die de prenatale test deden én de eerste die een negatieve uitslag kreeg. Een borstonderzoek hoorde toen nog niet bij de standaardprocedure. Pas toen ik aangaf dat ik een schijf in mijn borst voelde, gingen er alarmbellen af. Het was de eerste keer dat er borstkanker werd opgespoord door een NIPT, sindsdien hoort het controleren van de borsten nu bij het protocol."


Net als Maaike kreeg Marloes destijds chemobehandelingen tijdens haar zwangerschap. "Het eerste wat je hoopt is dat je de zwangerschap niet hoeft af te breken. Toen dat eenmaal bevestigd werd, speelden vragen op als: waarom blijf ik zo dik na mijn bevalling? Een vraag waar ik graag antwoord op wilde, maar die ik niet belangrijk genoeg vond om te stellen aan een arts.


Het is daarom fijn dat ik door STERK(k) een groep vrouwen om me heen heb verzameld aan wie ik op een laagdrempelige manier vragen kan stellen. We hebben nu een appgroep, maar de site bevat ook een forum waar vrouwen elkaar vragen kunnen stellen."


Doelstelling:

In een later stadium hoopt Maaike nog veel meer vrouwen te kunnen helpen. "We vinden het belangrijk dat vrouwen zich zoveel mogelijk gewoon kunnen richten op hun zwangerschap, en op hun pasgeboren kind. Daar willen we bij helpen. Daarnaast hopen we op korte termijn nog meer (online) bijeenkomsten te kunnen organiseren om vrouwen met elkaar in contact te laten komen. Samen kunnen we het verschil maken."
Bron: www.linda.nl