Moedige Kenric (5) verliest strijd tegen kanker: “Onze allerliefste kleine schat heeft zijn vleugels verdiend”.

21-02-2019 17:53Auteur: Dirk Selis - hln.be/regio/sint-truiden
Kenric Enckels op de schoot van papa Serge.

Kenric Enckels op de schoot van papa Serge.

Foto: Tony Van Galen.

Sint-Truiden: Na een moedige strijd van drie jaar tegen een zeldzame kanker is Kenric (5) donderdagmorgen 21 Feb 2019 om 6.30 uur overleden. De jongen uit Sint-Truiden maakte de voorbije weken nog tal van dromen waar. "Er bestaat geen woord voor hoezeer we hem zullen missen", zegt zijn papa Serge.


"Vanmorgen om 6.30 uur heeft onze allerliefste kleine schat zijn vleugels verdiend... Hij mag nu weer dansen en spelen, samen met opa Paul. Er bestaat geen woord voor hoezeer we hem zullen missen."  De vijfjarige Kenric Enckels uit Sint-Truiden vocht al drie jaar tegen rhabdomyosarcoom, een zeldzame kanker die het spierweefsel aantast. Na een moedige strijd stonden Kenric en zijn ouders eind januari voor hun laatste gevecht.


Het monster lijkt te gaan winnen:

"Na exact drie jaar vechten, staan we er slechter voor dan ooit tevoren. Niet alleen is de kanker terug, maar voor de eerste keer zijn er ook meerdere uitzaaiingen gevonden in de longen. De agressiviteit van de tumor is enorm... of er nog opties zijn is niet zeker. We zijn er nog niet klaar voor om op te geven, maar we worden hardhandig gedwongen om de realiteit onder ogen te zien.


Het vuile monster speelt vals en lijkt te gaan winnen. De onwerkelijkheid hiervan is niet te beschrijven. We zullen elk gebedje en kaarsje heel hard nodig hebben om onze lieve schat hier te kunnen houden, iemand daarboven kan het niet verteren dat we dit wondertje bij ons hebben", vertelde mama Livia Raskin toen. 


Helse rollercoaster:

Het gevecht begon exact 3 jaar geleden. "Op 25 januari 2016 veranderde ons leven voorgoed. Het was de dag dat de diagnose viel. Kenric was nog maar twee en hij ademde zwaar in zijn slaap. Een zware verkoudheid, dachten we samen met de dokter. Maar het verergerde alleen maar", zegt papa Serge Enckels. "Dus gingen we naar de neus-, keel- en oorarts, die meteen constateerde dat er iets niet in de haak was. Een scan van het UZ van Leuven was onverbiddelijk: Kenric leed aan rhabdomyosarcoom. Op dat moment stapten we in een helse rollercoaster waar we tot op vandaag niet uitgeraken."


Onvermijdelijk afscheid:

Rhabdomyosarcoom, of kanker van de spieren en de weke delen, is een tumor die het spierweefsel aantast. Hij komt in zowat de helft van de gevallen voor in hoofd en hals en treft vooral kinderen en adolescenten. Rhabdo is heel zeldzaam: slechts vier kinderen op een miljoen krijgen ermee te maken. De oorzaak is onbekend. Symptomen blijven vaak achterwege totdat de tumor heel groot is geworden. De behandeling bestaat bijna altijd uit een combinatie van chemotherapie om de tumor kleiner te maken, en een operatie of bestraling om de tumor te verwijderen. Kenric en zijn ouders deden het onmogelijke om de kanker te verslaan. Zeer dure bestralingen in het PSI in Zwitserland, eindeloze behandelingen in UZ Leuven, niets was hen te veel. Voortdurend heen en weer geslingerd tussen hemel en hel, maar hun gezinnetje doorstond alles, tot vanmorgen.


Vandaag 21 Feb 2019 moeten ze onvermijdelijk afscheid nemen van hun lieve zoon.


Onze krant wenst hen oprecht veel sterkte toe.Bron: www.hln.be