Moerdijkers hebben grotere kans op acute luchtwegklachten.

08-07-2021 17:02Auteur: Pieter van den Akker -bndestem.nl/moerdijk.Industrieterrein van Moerdijk. 

Foto: ATM.

Als inwoner van de gemeente Moerdijk loop je verhoogd risico op acute luchtwegklachten. Dat blijkt uit een uitgebreid gezondheidsonderzoek dat in opdracht van de gemeente is uitgevoerd. 


Uit dat onderzoek kunnen ook positievere conclusies worden getrokken. De belangrijkste daarvan: ziekten als leukemie, longkanker, diabetes en COPD komen in Moerdijk niet vaker voor dan in vergelijkbare industriële gebieden als Terneuzen en de IJmond.


'Mixed feelings' dus op het gemeentehuis, waar het onderzoek vanmiddag werd gepresenteerd. Aan het onderzoek werkten de huisartsen in Moerdijk mee, net als onderzoeksinstituut Nivel, de GGD en de Omgevingsdienst Midden-en West-Brabant. Onder zevenduizend Moerdijkers is een vragenlijst uitgezet, ruim tweeduizend mensen vulden deze in. Verder zijn de gegevens van huisartsenpraktijken onder de loep genomen en de data van meetstations onderzocht die de luchtkwaliteiten in de gemeente in de gaten houden.Onder zevendui­zend Moerdij­kers is een vragen­lijst uitgezet, ruim tweedui­zend mensen vulden deze in.Wethouder Eef Schoneveld vindt het geruststellend dat ernstige aandoeningen in deze gemeente niet vaker voorkomen dan elders. ,,Tegelijkertijd zien we wel wat meerdere andere klachten. Dat signaal nemen we uiteraard serieus", zegt Schooneveld verwijzend naar de verhoogde kans die Moerdijkers hebben op acute bronchitis en problemen met de luchtwegen, maar bijvoorbeeld ook op hoofdpijn, moeheid en duizeligheid. 


Weinig verschillen tussen woonplaatsen:


De onderzoekers hebben niet precies kunnen herleiden waar die klachten hun oorsprong hebben. Wel is duidelijk dat er nauwelijks verschillen worden gevonden tussen de dorps- en stadskernen. In Willemstad zijn iets minder klachten, in Fijnaart en Zevenbergen de meeste klachten. De dorpen rondom het haven- en industrieterrein scoren vergelijkbaar met het gemiddelde in de gemeente. Waarschijn­lijk speelt een combinatie van factoren als industrie, snelwegen of scheep­vaart een rol.

Onderzoekers van het gezondheidsrapport.De onderzoekers hadden gehoopt inzicht te krijgen in mogelijke verbanden tussen de gezondheidsklachten en de industrie, snelwegen, scheepvaart of leefstijl. Dat inzicht is er slechts in beperkte mate gekomen, stellen de onderzoekers. ,,De relatie naar één specifieke bron is niet aangetoond. Duidelijk is dat het niet aan leefstijlfactoren ligt, zoals roken of overgewicht. Waarschijnlijk speelt een combinatie van de andere factoren een rol."
Bron: www.bndestem.nl


PREMIUM