Moet ik extra tomaten eten als ik prostaatkanker heb ?

08-01-2020 17:15

tomaten
Tomaten passen in een gezonde voeding. Kant-en-klare tomaatproducten kunnen veel zout bevatten, beperk daarom het gebruik van kant-en-klare tomaatproducten. Ons advies is om veel groenten en fruit te eten en het is goed als tomaten daar regelmatig in voorkomen. Kies niet voor lycopeensupplementen als behandeling tegen prostaatkanker.Wat is lycopeen?

Tomaten bevatten lycopeen. Lycopeen is de stof die de rode kleur aan tomaten geeft; hoe roder de tomaat hoe meer lycopeen. Daarnaast is lycopeen een antioxidant. Antioxidanten helpen DNA schade repareren. Samen met het vitamine C uit tomaten reageert lycopeen met andere antioxidanten in andere voedingsmiddelen. Hierdoor wordt het antioxidant effect versterkt.

Lycopeen wordt het beste door het lichaam opgenomen als het vrij beschikbaar is, als het niet 'opgesloten' zit in de verse tomaat. Dit kun je bereiken door de tomaat te koken, te pureren of te bereiden met olie, bijvoorbeeld in een pastasaus of op een pizza. Zo bevat tomatenpuree vier keer zoveel beschikbaar lycopeen als een gewone hele tomaat. Naast tomaten bevatten ook watermeloen, grapefruit, papaja, guave en abrikoos lycopeen.


Wat is bekend uit onderzoek?


Effect van tomaten als je prostaatkanker hebt:

Er is een groot onderzoek uitgevoerd waarbij voedingsgegevens en medische informatie van ruim 50.000 mannen bekeken zijn. Bij deze mannen is er gekeken naar het effect van tomaat en tomatenproducten op de tumorgroei. Er is gevonden dat bij mannen die per week meer dan 500 gram gepureerde tomaten in de vorm van tomatensaus, tomatenketchup of tomatensoep aten in de periode voor de diagnose de tumor minder snel groeide dan bij mannen die niet of nauwelijks tomatensaus of tomatenproducten aten.


Er zijn daarnaast twee kleine onderzoeken gedaan waar gekeken is naar het effect van tomatensaus op herstel van DNA schade in prostaatkankerweefsel bij mannen met prostaatkanker. De resultaten van deze studies zijn tegenstrijdig. De ene studie vond een gunstig effect van tomatensaus op het hertel van DNA schade, terwijl de andere studie geen effect van tomatensaus vond. Het is dus onduidelijk of het eten van tomatensaus effect heeft als je prostaatkanker hebt.


Effect van lycopeen supplementen als je prostaatkanker hebt:

Een overzichtsstudie uit 2012 beschrijft acht onderzoeken waarbij mannen met prostaatkanker die een lycopeen supplement kregen werden vergeleken met mannen die dit niet kregen. In de verschillende onderzoeken ondergingen de mannen verschillende behandelingen: radicale prostatectomie, hormoontherapie, brachytherapie of er werd afgewacht.


De PSA waarden daalden bij de mannen die het lycopeen supplement kregen meer dan bij de groep die geen supplement kreeg, maar er is niet gekeken of deze mannen een betere overleving hadden. De mannen zijn namelijk slechts vier maanden gevolgd. Op basis van deze overzichtsstudie is niet te zeggen of lycopeen supplementen een gunstig effect hebben als je prostaatkanker hebt.


Ons advies:

Tomaten passen in een gezonde voeding. Kant-en-klare tomaatproducten kunnen veel zout bevatten, beperk daarom het gebruik van kant-en-klare tomaatproducten. Ons advies is om veel groenten en fruit te eten en het is goed als tomaten daar regelmatig in voorkomen. Kies niet voor lycopeensupplementen als behandeling tegen prostaatkanker.


Lees ook: Kan ik de kans op prostaatkanker verkleinen door tomaten te eten?Bron: www.voedingenkankerinfo.nl