Moniek is vrijwilliger bij KWF Kankerbestrijding: ‘Samen behaal je grote resultaten’.

03-04-2020 19:55


Auteur: Marlies Raben - indebuurt.nl/eindhovenMoniek-KWF-Kankerbestrijding

Vrijwilliger Moniek in actie.

Foto: Moniek Veldhoven.
Vrij.wil.lig: Van Dale omschrijft de term als 'uit eigen beweging'. Wij zijn benieuwd wat jonge Eindhovense vrijwilligers beweegt om de handen uit de mouwen te steken voor organisaties die hen na aan het hart liggen. Moniek Veldhoven (29) is vrijwilliger bij KWF Kankerbestrijding, waar ze één van de zes bestuursleden is van de afdeling Eindhoven.Vrijwilliger in hart en nieren:

Al meer dan haar halve leven is Moniek vrijwilliger. Sinds vier jaar zet ze zich in voor het KWF, maar op haar 13e begon ze al voor het eerst met vrijwilligerswerk. "Bij het jongerencentrum in mijn toenmalige woonplaats ben ik gaan helpen met het organiseren van muziekavonden.


Daardoor ontdekte ik al op jonge leeftijd dat vrijwilligerswerk iets is waarmee je je in kunt zetten voor de maatschappij. Bovendien vond ik het erg leuk. Tijdens mijn studie ben ik opnieuw vrijwilligerswerk gaan doen. Dit keer bij De Kindertelefoon in Utrecht. Uiteindelijk heb ik daar zelfs mijn eerste baan aan overgehouden. Toen ik verhuisde naar Eindhoven was het tijd voor iets nieuws: het KWF."


Strijden:

"In 2015 kreeg mijn moeder kanker. In die moeilijke en machteloze periode zocht ik een manier om een bijdrage te leveren. Door mij in te zetten voor het KWF, kon ik toch iets betekenen in de grote strijd tegen kanker. Gelukkig kan ik nu zeggen dat alles weer goed gaat met mijn moeder. " Ook zij zet zich nu in als vrijwilliger door te collecteren."


Jong team:

Eindhoven telt ruim achthonderd vrijwilligers die zich inzetten voor het KWF: van mensen die in de collecteweek langs de deuren gaan tot de vaste bestuursleden, zoals Moniek. "Als bestuurslid ben ik verantwoordelijk voor de pr en communicatie. Ik stuur onder andere de nieuwsbrieven uit, houd alle vrijwilligers op de hoogte van de actualiteiten en verzorg de communicatie rondom evenementen." Het team bestuursleden van het KWF in Eindhoven is jong. Vier van de zes leden zijn niet ouder dan 35 jaar. "Eén keer in de zes à acht weken komen we samen om te vergaderen. We hebben het over serieuze zaken, maar zorgen er ook voor dat het gezellig is. Na de vergadering komt er altijd chips op tafel en kletsen we even na."


Tekst loopt door onder de foto:Moniek KWF Kankerbestrijding

Moniek samen met haar collega-vrijwilligers.

Foto: Moniek Veldhoven.
Passen en meten:

Moniek werkt fulltime als Manager Zorg en Veiligheid bij de Gemeente Eindhoven. Vindt ze nog wel tijd voor zichzelf in haar drukke bestaan? "Natuurlijk is het zo nu en dan even passen en meten. Soms moet je een avond voor de tv inruilen voor vrijwilligerswerk, maar dat is het zeker waard. Ik merk dat mensen die vrijwilliger willen worden, bang zijn dat het veel tijd kost. In de praktijk valt dat best mee!"


Samen voor hetzelfde doel:

Heeft Moniek een tip voor mensen die overwegen om vrijwilliger te worden? "Als je vrijwilligerswerk gaat doen, is het belangrijk dat je je verbonden voelt met de organisatie. Het blijft iets wat je in je vrije tijd doet, dus je moet er wel energie uit halen." Samen naar een doel toe werken en mooie resultaten behalen, dat is waar Moniek haar energie uit haalt. "Ik vind het mooi om te zien dat er organisaties naar ons toe komen om samen te werken, omdat zij ook in het goede doel geloven. Door samen te werken behaal je namelijk grotere resultaten. Onderdeel uit mogen maken van een team dat dezelfde doelen nastreeft, vind ik echt heel gaaf."Het interview is afgenomen voor de start van de coronacrisis.

Wil jij ook je steentje bijdragen op dit moment, maar blijf je liever thuis?


Bekijk dan hier onze coronaproof vacatures voor vrijwilligers.
Bron: www.indebuurt.nl