MSD verdubbelt de productie in Oss in de strijd tegen kanker.

22-11-2019 17:47


Auteur: Wouter Ter Haar - ad.nl/ossOSS - Geneesmiddelengigaant MSD gaat in Oss de productie van medicijnen tegen kanker fors opvoeren. De komende jaren investeert het bedrijf vele miljoenen in Oss. Dat leidt ook tot uitbreiding van de werkgelegenheid. Tekst gaat verder onder de Foto:De productie van medicijnen bij MSD Biotech in Oss.

Foto: MSD.
Het geneesmiddelenbedrijf MSD investeert de komende jaren fors in Oss. Het bedrijf verdubbelt in Oss de biotechproductie op met name industrieterrein De Geer. Uitbreiding is nodig, aldus MSD, vanwege de wereldwijd groeiende vraag naar behandelingen tegen diverse vormen van kanker. John Glavas, directeur MSD Oss, noemt de uitbreiding goed voor Oss en de BV Nederland. MSD maakt de uitbreiding vandaag bekend.  


De uitbreiding levert meer werkgelegenheid op, zo verwacht MSD. Hoeveel exact is in dit stadium nog niet aan te geven, aldus MSD-woordvoerder Jurgen Theissen. De afgelopen jaren zijn er enkele tientallen medewerkers bij gekomen op De Geer. Er werken nu meer dan 450 mensen bij MSD Biotech Oss. Theissen: ,,We verwachten nog door te groeien, maar bij dergelijke uitbreiding gaat het ook vaak om automatisering." Op dit moment heeft MSD in Oss zo'n honderd vacatures, voor verschillende functies.  We verwachten in Oss nog door te groeien, maar bij dergelijke uitbrei­ding gaat het ook vaak om automatise­ring

Jurgen Theissen, Woordvoerder MSD.De Osse meerjareninvestering betreffen met name de biotechactiviteiten op bedrijventerrein De Geer.  Het gaat daarbij onder andere om gebouwen, kantoren, laboratorium en hoogwaardige technische installaties. De investeringen in Oss maken deel uit van een omvangrijk programma van MSD om (productie-)faciliteiten en fabrieken over de hele wereld te verbeteren en uit te breiden. In totaal investeert MSD de komende jaren 16 miljard dollar, ruim 14 miljard euro.


Miljardeninvesteringen:

Over de hoogte van de investeringen in Oss kan en mag de MSD-woordvoerder niets mededelen. Er zijn afspraken met het hoofdkantoor in de VS om daar niks over te zeggen. ,,Maar het gaat om forse investeringen. Het bedrag dat nodig is voor de uitbreidingen wordt niet er land of per locatie bekend gemaakt." John Glavas, directeur van MSD Oss, stelt dat het bedrijf met de miljardeninvesteringen een 'belangrijke bijdrage' gaat leveren aan de wereldwijde bestrijding van kanker. 


Tekst gaat verder onder de Foto:De productie van biologische geneesmiddelen is een zeer ingewikkeld en hoogwaardig proces.

Foto: MSD. 
In Nederland krijgen elk jaar, aldus cijfers van KWF Kankerbestrijding, ongeveer 160.000 mensen kanker. Er zijn verschillende behandelingen van kanker, zoals doelgerichte therapie en chemotherapie. MSD richt zich op de immuuntherapie, een behandeling die ervoor zorgt dat het eigen afweersysteem kankercellen kan vernietigen. 


Celkweek:

De productie van die vaak vloeibare biologische geneesmiddelen - zoals in Oss plaatsvindt - is een zeer ingewikkeld en hoogwaardig proces dat gebruik maakt van celkweek. Die cellen worden gekweekt in hele kleine ampullen tot in reactoren van 22.000 liter. Tijdens het productieproces worden biologische geneesmiddelen wel 250 keer getest.  MSD Nederland:

- MSD heeft in Nederland in totaal 4.590 vaste medewerkers op de locaties in Haarlem, Oss (De Geer en Moleneind), Boxmeer en De Bilt.


- Wanneer ook de 'flexibele schil' en uitzendkrachten, er bij opgeteld wordt komt het totaal aantal medewerkers van MSD in Nederland op 6.000.


- Op bedrijventerrein De Geer in Oss produceert MSD vooral biotechproducten.


- Op Moleneind beschikt MSD ook over twee gebouwen voor biotech. Op het terrein is ook de productie van onder meer anticonceptiemiddelen en een middel dat gebruikt wordt bij operaties.Bron: www.ad.nl