Mural in Heerlen ter ere van Lianne en haar naslagwerk.

21-04-2020 18:30


Auteur: Judith Bouwels - limburger.nlMural in Heerlen ter ere van Lianne en haar naslagwerk

De mural van Sparkle Up Your Mind in het centrum van Heerlen.

Afbeelding: Sanne Gijsbers.

De skyline van Heerlen heeft er een nieuwe mural bij, waarop Lianne Grootings-Ritzen straalt. Lianne richtte in oktober 2019 de stichting Sparkle Up Your Mind op, om meer bewustwording voor en meer onderzoek naar uitgezaaide borstkanker te creëren.


Op 30 meter hoogte in het centrum van Heerlen, op het H&M-pand (voormalig V&D-pand) is de muurschildering gemaakt om een boodschap over te brengen: meer aandacht voor en onderzoek naar uitgezaaide borstkanker en de genezing ervan. In 2015 kreeg Lianne de diagnose borstkanker. Later werd ze genezen verklaard, om in 2017 te horen dat de ziekte uitgezaaid was teruggekeerd. Via Instagram deelde ze haar verhaal en kwam ze erachter dat ze meer lotgenoten had dan gedacht, maar ook dat veel mensen in haar omgeving niet op de hoogte waren van hoe vaak borstkanker terugkeert. Tevens waren op sommige vragen die ze had over de ziekte, nog geen antwoorden.


Samenwerken:


Vorige maand is Lianne is op 37-jarige leeftijd aan de gevolgen van borstkanker overleden. Haar man, Paul Grootings en de andere bestuursleden van Sparkle Up Your Mind zetten haar doel voort. "Vooral met samenwerken komen we verder, dat is waar we in geloven", vertelt Paul. De nieuwe mural is daar een begin van. Het project is een samenwerking van Liannes stichting, Brasserie Mijn Streek en Stichting Getting Up! en bevriende ondernemers. Yasja Ligtelijn en haar moeder Reggy Bruine de Bruin zijn de makers van de mural. "Mijn moeder heeft borstkanker gehad, waar ze inmiddels van genezen is. Daarom voelde het voor ons juist om met dit project aan de slag te gaan", vertelt Yasja. "De mural heeft een achtergrond met donkere kleuren. Het middelpunt is een stralende Lianne, met haar man Paul, haar lievelingsbloem en bamboestokken die staan voor haar Aziatische roots. Dat was wat de boodschap van de mural moest zijn: positiviteit voorop." De muurschildering is te zien vanuit het politiebureau in Heerlen, de Dautzenbergstraat en is op haar best te zien vanuit Brasserie Mijn Streek.


Bijdragen en brainstormen:

Sparkle Up Your Mind werkt samen met Kankeronderzoeksfonds Limburg. Paul: "Zij nemen in samenwerking met GROW (School for Oncology and Developmental Biology), een onderzoeksinstituut van MUMC+, het medische deel voor hun rekening. Er is nog geen geneesmiddel voor uitgezaaide borstkanker en volgens Liannes oncoloog is dat op een termijn van één a twee jaar ook nog niet te verwachten. Lianne hoopte daar met de stichting verandering in te kunnen brengen." Het bestuur van Sparkle Up Your Mind richt zich op fondsenwerving. Paul legt uit dat alle bijdragen voor de stichting welkom zijn, zoals een donatie of de opbrengst van bijvoorbeeld sponsoring voor een sportevenement. Sparkle Up Your Mind nodigt ook creatievelingen uit om proactief mee te denken. "We gaan graag in gesprek en staan open om te brainstormen."


Inspireren:

De stichting en de Instagram-pagina van Lianne zijn haar naslagwerk. "Lianne voelde dat alle liefde en steun die ze heeft ontvangen in de periode waarin ze ziek was veel meer betekende dan de ziekte zelf." Met die gedachte en instelling is Sparkle Up Your Mind opgericht. De mural was voor Lianne een verrassing. Die is ook in het leven geroepen om mensen te inspireren en positief te denken in moeilijke tijden. "Zoals Lianne koos om te doen", aldus Paul. Toen haar conditie achteruitging, heeft Paul het ontwerp nog kunnen laten zien aan Lianne. Haar reactie was: "Dit is exact wat we nodig hebben."


Kijk voor meer informatie over doneren en samenwerken met de stichting op Instagram: sparkleupyourmind.bylianne en op de website.
Bron: www.limburger.nl