Na succesvolle proef in Groningen: Longkankerpatienten krijgen voortaan protonenbestraling vergoed.

17-12-2019 18:05Minister Bruno Bruins, professor Hans Langendijk en Jos Aartsen (op de rug) bij de opening van het protonencentrum. Foto: DvhN

Minister Bruno Bruins, professor Hans Langendijk en Jos Aartsen (op de rug) bij de opening van het protonencentrum.

Foto: DvhN.

Longkankerpatienten komen voortaan in aanmerking voor een vergoeding voor protonentherapie

Protonentherapie is een vorm van bestraling die preciezer op de zieke plek gericht kan worden dan gewone bestraling. Daardoor lopen gezonde organen minder kans op beschadiging en is de kans op langdurige bijwerkingen kleiner.

Het protonentherapiecentrum in Groningen heeft onlangs al de eerste patiënten met longkanker bestraald met protonen. Het centrum is onderdeel van het UMC Groningen Cancer Center, waar oncologiepatiënten op één plek alle beschikbare behandelingen krijgen.


Ongeveer twintig procent longpatienten komt in aanmerking:

Bestraling (tot nu toe alleen met 'fotonen') is voor patiënten met longkanker vaak een vast onderdeel in de behandeling.


Protonentherapie wordt alleen gegeven worden als uit een vergelijking van de behandelplannen blijkt dat de patiënt er echt voordeel van kan hebben. Naar verwachting komt ongeveer twintig procent van de longkankerpatiënten in aanmerking voor deze nieuwe vorm van radiotherapie.


Bewegende tumor:

Een tumor in de longen is een bewegende tumor, omdat de long beweegt bij iedere ademhaling. Dat maakt de protonenbestraling - meer dan bij andere types kanker - extra moeilijk.


,,Juist doordat protonentherapie zijn dosis zo precies afgeeft in het lichaam, is de invloed van beweging veel groter dan bij de standaardbehandeling met fotonentherapie,'' stelt Robin Wijsman, radiotherapeut-oncoloog bij het UMCG. ,,Het heeft dan ook wel even geduurd voordat we technisch alles hadden voorbereid om de eerste longkankerpatiënt te kunnen bestralen.''
Bron: www.dvhn.nl/groningen